Туреччина серед найбільш перспективних ринків для продуктів з України - Мінагро

Туреччина серед найбільш перспективних ринків для продуктів з України - Мінагро

Фото
Укрінформ
Наразі Туреччина займає третю позицію серед 20-ти найбільш перспективних ринків для експорту української продукції відповідно до Національної експортної стратегії України. 

Про це йшлося під час українсько-турецького агро-бізнес форуму, повідомляє  прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

“Наразі Туреччина займає третю позицію серед 20-ти найбільш перспективних ринків для експорту української продукції відповідно до Національної експортної стратегії України. Окрім того, наші країни мають значний потенціал нарощування обсягів інвестиційної співпраці в АПК, а підписання Угоди про ЗВТ відкриє додаткові можливості для обох сторін. Також сьогодні вже є успішні приклади спільних проектів турецького та українського бізнесу в АПК”, - сказала заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Зазначається, що під час форуму між Україною і Туреччиною було підписано протокол, де відображено домовленості сторін та спільно визначені пріоритети співпраці на наступний період.

У ході форуму відбулася також зустріч першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з очільником Міністерства сільського та лісового господарства Турецької Республіки Бекіром Пакдемірлі у ході якої обговорювались основні напрями співпраці у галузі на 2019 рік.

“І Туреччина, і Україна – розвинені аграрні країни. Іноді ми виступаємо конкурентами, але набагато частіше – партнерами. Ми бачимо великі можливості для поглиблення співпраці в АПК, а угода про Зону вільної торгівлі, основні параметри якої перебувають на фінальному узгодженні, допоможе перевести торговельні відносини на якісно новий рівень”, - зазначив Мартинюк.  

За його словами, серед пріоритетів співпраці - збільшення обсягів та диверсифікація товарної структури двосторонньої торгівлі. Найвищий потенціал для  нарощування поставок до Туреччини має українська продукція тваринництва, зернові, борошно, мед, маргаринова продукція, цукор та кондитерська продукція.

Пакдемірлі у свою чергу наголосив, що Туреччина досягла значних успіхів у галузі рибного господарства та аквакультури. Цей досвід може бути застосований у рамках реалізації спільних інвестиційних проектів. Зокрема, співпраця з ТР допоможе відновити потенціал рибної галузі, який був частково втрачений внаслідок анексії Криму.

Читайте також: РФ почала пропускати кораблі з агропродукцією до портів в Азовському морі

Туреччина – один із 10 найбільших торговельних партнерів України. За результатами 2017 року товарообіг аграрними та харчовими товарами між Україною і Туреччиною зріс на 31% порівняно з 2016 року та склав 1,23 млрд дол. США. За 10 міс. 2018 р. Туреччина посіла в загальному експорті 6 місце з часткою 4,2% - 625,2 млн дол. США. У структурі аграрного експорту до Туреччини превалюють насіння і плоди олійних рослин – 11,9%; зернові культури – 9,4%; залишки харчової промисловості – 6,8%; жири та олії тваринного або рослинного походження – 4,2%.

Фото: сайт Мінагро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-