На Рівненщині почали запроваджувати енергосервісні контракти

На Рівненщині почали запроваджувати енергосервісні контракти

Укрінформ
У Рівненській області запроваджують енергосервісні контракти з інвесторами для модернізації комунальних об'єктів та енергозбереження.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

«Головна ідея в тому, що бюджет по факту не вкладає жодної копійки. При цьому отримує покращення у закладі – утеплення або встановлений індивідуальний теплопункт. А отримує через певний період, коли завершиться контракт, шалену економію», - коментує новацію експерт з енергоефективності Дмитро Сакалюк.

За словами міського голови Рівного Володимира Хомка, на основі укладання енергосервісних контрактів – ЕСКО у місті планують у всіх вуличних ліхтарях замінити лампи на світлодіодні. 

На Рівненщині вже оголошено 6 таких контрактів у місті Дубно.

Йдеться про встановлення індивідуальних теплових пунктів, які регулюватимуть постачання тепла, і за рахунок цього очікується економія від 10 до 20 відсотків.

Схема ЕСКО вже діє в Україні. Її суть у тому, що інвестор на конкурсних умовах робить модернізацію, а розраховується замовник з ним з тої економії, яку отримає внаслідок модернізації. Тобто, якщо зекономлено тепла на 100 грн, то їх треба віддати інвестору, поки він не поверне свої вкладені кошти. Це вигідно для державних, комунальних і навіть для приватних об’єктів. Замовник, нічого не вкладаючи, отримує повністю модернізований об’єкт.

Зобов’язання щодо запровадження енергосервісних послуг Україна має виконувати як член Енергетичного співтовариства.

Адже однією із вимог відповідної Директиви Європейського парламенту і Ради є забезпечення енергетичної ефективності кінцевого споживання, зокрема, шляхом створення належних умов для діяльності енергосервісних компаній та впровадження енергосервісних договорів.

Читайте також: Фінляндія інвестує 6 мільйонів євро у розвиток "зелених" проектів в Україні

За експертними оцінками, в Україні бюджетні будівлі споживають теплової енергії від 130 до 250 кВт*год на кв.м, тоді як в країнах Європейського союзу цей показник значно нижчий і становить від 50 до 80 кВт*год на кв.м.

Причинами високого рівня споживання енергії в будівлях в Україні є як первинні недоліки проектування, так і фізичне старіння споруд.

Ринки ЕСКО в Європі знаходяться на різних стадіях розвитку. У деяких країнах існує багато ЕСКО-компаній, а в інших такий механізм тільки впроваджується. Так, у Німеччині працює більше 500 енергосервісних компанії, у Франції – більше 300, в Італії – більше 80.

За розрахунками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, впровадження енергозберігаючих проектів за рахунок механізму енергосервісних договорів дозволить впродовж 10 років комплексно вирішити питання енергозбереження у бюджетній сфері.

До того ж такі механізми забезпечують можливість утримання зекономлених в результаті енергосервісу коштів на рівні місцевого бюджету, що ідеально укладається в політику децентралізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-