У Латвії вшановують пам'ять жертв депортацій 1949 року

У Латвії вшановують пам'ять жертв депортацій 1949 року

Фото
Укрінформ
У Ризі 25 березня проходить відзначення Дня пам’яті жертв комуністичного геноциду, з нагоди якого біля меморіалу жертвам радянської окупації «Дотик історії» в центрі міста відбулося покладання квітів та виступ президента Латвії Едгарса Рінкевичса

Про це передає кореспондент Укрінформу.

«75 років тому, в цей самий березневий день, десятки тисяч жителів Латвії були депортовані до Сибіру… Сьогодні ми вшановуємо тих, хто не повернувся. Ми дякуємо політично репресованим, які сьогодні розповідають про пережите та нагадують нам про найчорніші сторінки історії нашого народу», – сказав Рінкевичс.

Він нагадав, що латвійський народ не змирився зі свавіллям окупантів і бився з ворогом. Президент провів паралель із сучасністю, сказавши, що «зі злом не можна домовитися, зі злом не помиришся, зло можна тільки перемогти – зі злом треба боротися». «Тому і з початку повномасштабної російської агресії проти України, і сьогодні, ми вголос заявляємо – ми й надалі підтримуватимемо український народ у його боротьбі з агресивною Росією. Проти зла! Ми будемо це робити до повної перемоги України», – сказав Рінкевичс.

На вшанування всіх, хто загинув у сталінських таборах, відбулося покладання вінків і квітів до меморіалу «Дотик історії».

У понеділок жалобні заходи, як офіційні, так і організовані за ініціативи окремих громадян, проходять в усіх регіонах Латвії та триватимуть увесь день. У них також беруть участь представники української діаспори.

Депортація цивільного населення Латвії, Литви, Естонії до Сибіру та віддалені райони північної частини СРСР (операція «Прибій») проводилася 25-28 березня 1949 року. Були виселені понад 94 тис. осіб, найбільше з Латвії – понад 42 тис. Смертність серед депортованих оцінюється приблизно у 15%.

Нагадаємо, у січні президент Латвії Едгарс Рінкевичс зустрівся в Ризі з групою українських дітей, повернутих з російської депортації.  

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-