В ОАЕ провели перший захід з циклу, присвяченого 140-річчю жіночого руху в Україні

В ОАЕ провели перший захід з циклу, присвяченого 140-річчю жіночого руху в Україні

Фото, відео
Укрінформ
У місті Рас-аль-Хейма (ОАЕ) у рамках циклу культурно-просвітницьких заходів до 140-річчя жіночого руху в Україні відбувся перший захід під назвою «Не(відомі) постаті видатних українських жінок ХІХ-ХХ століття», організований Українською жіночою ініціативою в ОАЕ та творчою майстернею OVVA.

Як передає Укрінформ, про це повідомило україномовне видання в ОАЕ «Емірати сьогодні».

Учасники заходу, що відбувся в Design Gallery, мали змогу ознайомитися з цікавими фактами про життя видатних українок ХІХ-ХХ століття, подивитися презентацію мініколекції абай (Абая – довга традиційна арабська жіноча сукня з рукавами – Ред.) «Метелики пустелі» та майстерію «Ефект метелика: мить, яка змінює все», послухати авторську пісню на слова Лесі Українки від колективу UnovA, а також насолодитися смаколиками ручної роботи.

«Взагалі жінки ніколи не виступали проти мужчин як таких, а лиш проти соціального ладу, який мужчин зробив панами, а жінку зіпхав до положення невільниці, виключеної від охорони рівних прав, навіть від науки і матріальної самостійності», – такою цитатою Наталії Кобринської розпочала розмову про видатних українок Маріана Євсюкова, співзасновниця Української жіночої ініціативи в ОАЕ.

Вона констатувала, що зараз мало знають про таких видатних українок, як письменниця й зачинателька жіночого руху Наталія Кобринська, перша жінка-лікарка в Галичині та Австро-Угорщині Софія Окуневська, громадсько-політична діячка, парламентарка Мілена Рудницька, програмістка, винахідниця, перша жінка-вчена, яка отримала ступінь доктора наук в галузі програмування Катерина Ющенко, журналістка, навколосвітня мандрівниця, та перша тревел-блогерка української літератури Софія Яблонська та інші цікаві постаті. Тож ці пробіли ми заповнювали разом із пані Маріаною.

Від Маріани Євсюкової присутні дізналися про те, як видатні жінки кінця ХІХ століття здобували освіту, кого вважають засновницею українського жіночого руху і «мамою українського фемінізму», кому ми завдячуємо поширенням інформації про Голодомор ще в 1933 році на найбільших міжнародних політичних майданчиках того часу, як було створено жіночий альманах «Перший вінок», у якому публікувалися Олена Пчілка, Леся Українка, Дніпрова Чайка, а також про труднощі, які доводилося долати жінками на шляху до визнання.

Приміром, Софія Окуневська отримала диплом Цюрихського університету і стала першою жінкою-лікаркою в Австро-Угорщині та першою галичанкою, що здобула університетську освіту в ті часи, коли жінок взагалі ще не приймали до університетів, і лише 40 українок мали середню освіту. А згодом, написавши докторську дисертацію про анемію крові, Софія стала ще й першою жінкою, яка здобула ступінь докторки медицини. І попри це вона все одно довгий час не могла знайти гідну роботу не через професійну нездатність, а тому, що вона – жінка. Вона практикувала в приватній «Народній лічниці» для бідних, де персонал працював на благодійних засадах, а потім організувала перші в Західній Україні курси для сестер милосердя та курси акушерок. Також вона уклала словник української медичної термінології і була співініціаторкою створення першої профспілки лікарів.

Доповідачка також познайомила присутніх з книжкою Марти Богачевської Хомяк «Білим по білому», у якій авторка зуміла відтворити діяльність організованого жіноцтва в усіх частинах України, а також у країнах Європи та Америки, де мешкали українці. Водночас це розповідь про долі багатьох славних українок.

«Життя жінки нагадує розвиток метелика: перш ніж ми станемо тими, ким прагнемо, переживатимемо безліч змін. Як метелик, який чекає свого часу, щоб перетворитися з яйця на гусінь, на кокон, а потім – полетіти, так і таланти й здібності, приховані в нас, зможуть виявитися лише тоді, коли ми дозволимо цьому статися. Сьогодні гусінь, а завтра – метелик. І ми маємо любити кожен етап нашого розвитку», – про трансформацію жінки з гусені в метелика розповіла співзасновниця мистецького простору OVVA Оксана Федулова, і ми не просто почули історію, а ще й побачили це перетворення «Ефект метелика: мить, яка змінює все» у виконанні Надії Мадьярової.

Окрасою заходу стала демонстрація мініколекції абай з українськими мотивами «Метелики пустелі», ідея якої вже давно народилася в співзасновниці OVVA Маріям Приганович. Буквально за кілька тижнів творча команда ОVVA створила цю колекцію, яка поєднує арабські абаї із символами України – лелеками, колосками, тризубами тощо. В одній з абай, яка називається «Диптих», використано навіть трипільські мотиви, які вишила мама Маріям Марія Приганович.

Тему «метеликів пустелі» презентували також і смаколики ручної роботи від Надії Мадьярової та команди друзів OVVA.

Крім того, солістки колективу UnovA Крістіна Новикова, Анна Комарь та Ольга Бондаренко занурили гостей в музичну стихію, виконавши авторську композицію на слова Лесі Українки «Все покинуть» і написану Ольгою Бондаренко пісню «Українські серця».

Нагадаємо, в Об'єднаних Арабських Еміратах відбулися ІХ громадські Шевченківські читання.

Фото: Оксана Бабченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-