У Римі українці вшанували пам’ять Героїв Крут молитвою

У Римі українці вшанували пам’ять Героїв Крут молитвою

Фото
Укрінформ
У прокафедральному соборі Святої Софії в Римі (Італія) відбулася панахида за Героями Крут – у поминальній молитві за воїнами, які 106 років тому в нерівній битві біля залізничної станції Крути зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ, схили голови парафіяни та душпастирі.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило релігійне товариство «Свята Софія».

Панахиду очолив отець Дмитро Кудін, віцеректор патріаршого собору Святої Софії, у співслужінні отця Василя Ілика та отця Романа Кулинцака.

Опісля отець Дмитро подякував вірним за спільне вшанування памʼяті, наголошуючи на тому, що сьогодні наша історія повторюється.

«Сьогодні ми молимося за упокій душ студентів, які понад усе, навіть понад своє життя прагнули захистити свою землю. У них в руках було тільки 16 кулеметів і 1 гармата проти великої червоної армії. Своєю жертвою їм вдалося призупинити наступ на Київ. Сьогодні ми з вами покликанні вчити історію України і шанувати наших героїв. Історія знову повторюється і ми маємо нових захисників, які віддають своє життя за нас і яких ми маємо зберегти у своїй національній памʼяті», – сказав на завершення душпастир.

Читайте також: Діаспора приєдналася до вшанування Героїв Крут

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків.

Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони.

Затримавши ворога на чотири дні, українські захисники дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що означав міжнародне визнання української незалежності.

Фото: Свята Софія / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-