В Абу-Дабі українки провели майстер-клас із виготовлення солом’яного «павука»

В Абу-Дабі українки провели майстер-клас із виготовлення солом’яного «павука»

Фото
Укрінформ
Українська жіноча ініціатива (УЖІ) в ОАЕ провела в Абу-Дабі майстер-клас для дітей і дорослих із виготовлення традиційної прикраси української оселі на Різдво – солом’яного «павука».

Як передає Укрінформ, про це УЖІ повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Захід відбувся в естонському ресторані Valgerand, який вже вкотре гостинно відчинив свої двері для української громади.

До захопливого процесу перетворення соломинок на стародавній символ добра, щастя і захисту від усього лихого долучилися понад 20 представниць і представників української громади та іноземних гостей.

«Я гадаю, що це перший раз, коли «Різдвяний павук» виготовляється в ОАЕ. Принаймні я ніколи не чула, що такий досвід існував у нашій великій українській громаді в ОАЕ», – зазначила на початку майстер-класу Маріана Євсюкова, співзасновниця та координаторка УЖІ в ОАЕ.

Майстер-клас провела координаторка напрямку українських народних промислів і ремесел в УЖІ, визнана й шанована в українській громаді майстриня Леся Коркішко.

Вона розповіла про витоки традиції виготовлення «павука», його символізм та призначення, особливі правила підготовки матеріалу, техніку майстрування та варіанти дизайну прикраси.

«Дуже тішить, що українські майстри та майстрині відновлюють традицію виготовлення солом’яних «павуків». Ми з радістю підтримуємо відродження цієї практики та долучаємось до її поширення тут, серед українців в ОАЕ, і не тільки», – зазначила майстриня.

За її словами, згадки про павука в українському фольклорі пов’язані зі світлою міфологічною істотою – ткачем й засновником світу. А прядіння в міфології українців пов’язане з темою життя і долі. Тому таких солом’яних «павучків» вважають оберегом та символом Всесвіту.

Як зауважила Леся Коркішко, солома для виготовлення «павуків» була вирощена і привезена з України. Тож зроблені учасниками майстерки прикраси точно привнесуть у кожну оселю українську автентику. А кілька з «павуків» вже прикрашають приміщення ресторану VALGERAND.

Крім того, важливим, за словами майстрині, є також екологічність солом’яного «павука», адже він зроблений з природного матеріалу, який нікому не зашкодить.

Учасниці майстер-класу також дізналися, що після Різдва «павуків» не викидали: на них згодом вішали писанки, а вже після Великодня солом’яну прикрасу зазвичай спалювали. А, окрім України, своєрідних солом’яних «павуків» також плетуть, наприклад, у Литві, Фінляндії, Естонії та ряді інших країн.

Маріана Євсюкова відзначила високу зацікавленість до заходів Української жіночої ініціативи.

«Надзвичайно приємно бачити на майстер-класі представників як української громади, так і інших національностей, зокрема, Іспанії, Південної Кореї тощо, які хочуть поглибити своє розуміння України, її культури і традицій. А також принести у свої домівки часточку українського Різдва. І на наших подальших заходах ми будемо дуже раді зустріти представників української та міжнародної спільноти ОАЕ, глибше знайомити їх з нашою країною та відкривати її силу, красу, культурне багатство і різноманіття», – наголосила Маріана Євсюкова.

Вона також подякувала Лесі Коркішко, Юлії Левицькій, Марині Федяніній та Олені Лябах за допомогу в підготовці та проведенні майстер-класу.

Нагадаємо, Українська жіноча ініціатива в ОАЕ провела в Абу-Дабі майстер-клас для дітей «Різдвяні пригоди з пряником», який зібрав понад 40 учасників та учасниць.

Фото: Українська жіноча ініціатива в ОАЕ / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-