Європейський конгрес українців і волонтери виступили проти нових правил пропуску гумдопомоги

Європейський конгрес українців і волонтери виступили проти нових правил пропуску гумдопомоги

Укрінформ
Європейський конгрес українців (ЄКУ) від імені українських волонтерських організацій і фондів Європи та світу закликав владу України призупинити набуття чинності постанови про «Деякі питання пропуску й обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану».

Як передає Укрінформ, про це Європейський конгрес українців повідомив на своєму сайті.

Так, у відкритому листі до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчука та Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля від голови ЄКУ Богдана Райчинеця, а також представників майже 400 українських волонтерських фондів йдеться, що постанова № 953-2023-п впроваджує низку процедур, які унеможливлюють подальшу працю сотень фондів в Україні та за кордоном і ставлять під загрозу забезпечення потреб набувачів, передусім військових підрозділів.

Автори листа звертають увагу, що постанова містить низку обмежень, пов'язаних з імпортом та розподілом гуманітарної допомоги в умовах війни. Постанова ставить у складну ситуацію окремі підрозділи, медичні та інші батальйони в гарячих точках, які не мають можливості реєструватися і набувати статус отримувача.

«Донор не матиме надалі права відправляти гуманітарну допомогу до набувача напряму. Таким чином допомога може бути взагалі не доставлена у відповідні точки. Вимоги щодо реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги, подачі декларацій, інвентаризаційних описів та звітності в електронній формі через єдиний державний вебпортал, особливо з деталізацією кожного артикля, стануть бюрократичною перешкодою для допомоги українцям на передовій», – ідеться у зверненні.

Читайте також: Зміни при ввезенні «гуманітарки»: що чекає на волонтерів з 1 грудня

У листі зауважується, що діяльність волонтерів допомагає захищати громадян України і приносить Україні матеріальну та фінансову допомогу вартістю сотень мільйонів доларів, особливо у регіонах України, де держава не гарантує своєчасну та повну доставку допомоги. Нове розпорядження вимагає збільшення людських ресурсів та фінансових витрат фондів.

Представники фондів Європи підсумували, що постанова є не лише прикрою для волонтерів, але й загрозою їхньому існуванню.

Нагадаємо, постанова КМУ «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», якою запроваджується нова система ввезення та оформлення гуманітарної допомоги, має набути чинності з 1 грудня 2023 року.

Мінсоцполітики запевняє, що для її ввезення не потрібно жодних бюрократичних документів, лише внести дані до реєстру.

При цьому багато благодійних фондів, громадських організацій виступили проти цієї постанови. На їхню думку, процедура стає занадто довгою, забюрократизованою та що це «вб’є волонтерство».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-