Стартував Х Ризький кінофестиваль, у якому візьмуть участь українські стрічки

Стартував Х Ризький кінофестиваль, у якому візьмуть участь українські стрічки

Фото
Укрінформ
У ризькому історичному кінотеатрі Splendid Palace ввечері четверга стартував десятий Ризький міжнародний кінофестиваль (Riga IFF), який триватиме до 22 жовтня. На ньому, серед інших, будуть представлені роботи українських митців.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На відкритті виступила міністр культури Латвії Агнесе Логіна. Вона привітала всіх шанувальників і творців кіно з відкриттям ювілейному фестивалю, а також підкреслила важливість творчих рефлексій, які допомагають краще зрозуміти, що відбувається в складному сучасному світі.

Ризький фестиваль відкрився прем’єрою стрічки відомого естонського режисера, лауреата гран-прі RIFF-2017 Райнера Сарнета «Невидима битва». Події розгортаються в Естонській РСР у застійні радянські 1970 роки. Головний герой знаходить майстрів і вчителів кунгфу не в далекому Шао-Ліні, а в найближчому православному естонському монастирі. Це дотепна ретро-комедія абсурду з елементами сатири, артхаусний кіч, який пародіює популярні колись малобюджетні кунгфу-бойовики.

Наступного тижня, 19 жовтня, в основній конкурсній програмі фестивалю відбудеться показ словацько-чесько-українського фільму Івана Остроховського та Павола Пекарчика «Світлобоязнь». Це комбінована документалістика, знята в Харківському метро під час російських бомбардувань. Головний герой стрічки, що демонструвалася в програмі Giornate degli Autori на Венеціанському кінофестивалі, 12–річний хлопчик Микита.

Наступного дня, 20 жовтня, в конкурсі «короткого метру» покажуть 15-хвилинний фільм Наталії Ільчук «Сьома зміна» – про непросте буденне, проте з мріями, життя української жінки, яка працює на чотирьох роботах.

Ще у двох стрічках фестивалю українські митці брали активну участь. 19 жовтня відбудеться показ яскравого пригодницького фільму «Ерік Кам’яне Серце» естонського режисера Ільмара Раага (відомий у світі стрічкою про шкільний колумбайн «Клас» (2006)). Візуальні ефекти для картини робила київська VFX-компанія Snowdog.

20 жовтня покажуть повнометражну анімаційну стрічку польсько-британської режисерської пари Дорота Кобєля-Велчман – Хью Велчман «Селяни» (за однойменним романом польського класика Владислава Реймонта). В її створені брали участь українські художники. Сюжет традиційний для світової літератури: вродлива, але небагата дівчина, закохана в однолітка, одружується із заможним сусідом.

Оргкомітет фестивалю запрошує українців, які мешкають в Ризі, приходити на ці та інші фільми Riga IFF.

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня в ризькому кінотеатрі Splendid Palace пройшли «Дні українського кіно», під час яких відбулися творчі зустрічі з українськими кінематографістами.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-