У герцогстві Люксембург проходять «Українські дні»

У герцогстві Люксембург проходять «Українські дні»

Фото
Укрінформ
У герцогстві Люксембург в межах першого фестивалю «Українські дні» демонструється виставка воєнного плаката та відбудеться показ документально-музичної вистави, що розповідає про трагедію матерів військовослужбовців.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, фестиваль організувала Асоціація українців Люксембургу LUkraine спільно з мерією міста Еш-сюр-Альзетт.

«Попри те, що українська культура перебуває в центрі уваги світу, російські загарбники свідомо продовжують її нищити. Культура завжди була потужним інструментом для націй, щоб виразити себе у складні часи. Ми вдячні владі Еш-сюр-Альзетта за те, що вона підтримує Україну, дає нам можливість бути почутими», – зазначила віцепрезидент LUkraine Інна Яременко.

Натомість мер Еш-сюр-Альзетта Жорж Мішо зауважив, що місто на початку повномасштабної війни стало першим у Люксембурзі, яке підписало угоду про побратимство з українським Стриєм. За його словами, цим символічним кроком міська влада прагнула спонукати інші міста й муніципалітети Люксембургу наслідувати цей приклад.

«Проведення Днів України в Еші демонструє підтримку нашого міста місту-побратиму та народу України. Це перший фестиваль української культури в Еші, який має стати щорічним», – зауважив політичний координатор міської ради Даніель Коделло.

У герцогстві Люксембург проходять «Українські дні» / Фото: Лідія Таран, Укрінформ

«Українські дні» зосереджені на сучасному українському мистецтві й тому, як воно відображає теперішні події. На центральній площі Еш-сюр-Альзетта та в театральній залі проходить виставка воєнного плаката «Графіка воєнного часу», на якій представлено 25 робіт сучасних українських художників. Про роль мистецтва у воєнний час дискутували український театральний актор та режисер Влад Троїцький та співзасновниця студії «Арт-Територія Україна» Марія Маниленко.

А 11 жовтня хедлайнером стане документально-музична вистава Влада Троїцького «Серце матері» – про трагедію матерів, чиї діти перебувають на лінії фронту. В основі сюжетної лінії – спогади жінки про кохання, народження, дитинство, а також передчуття того, що може не відбутися через війну. Історія поєднує три часові виміри: минуле, теперішнє та можливе щасливе майбутнє.

Фестиваль триватиме до 20 жовтня. Усі кошти, зібрані під час заходів, підуть на благодійні проєкти для України асоціації LUkraine.

Як повідомляв Укрінформ, торік у місті Люксембург відкрили Київський бульвар.

Фото: Лідія Таран

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-