У Ризі з успіхом пройшов III фестиваль «Дні українського кіно в Латвії»

У Ризі з успіхом пройшов III фестиваль «Дні українського кіно в Латвії»

Фото
Укрінформ
В історичному ризькому кінотеатрі Splendid Palace 2-3 вересня пройшли «Дні українського кіно», під час яких відбулися творчі зустрічі з українськими кінематографістами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фестиваль українського кіно відкрився в п’ятницю. Посол України в Латвії Анатолій Куцевол сказав напутнє слово, підкресливши важливість мистецтва кіно в наш час – відсічі повномасштабній російській агресії.

Спочатку були показані документальний фільм «Культура проти війни. Ахтем Сеітаблаєв» (2023) і воєнна драма «Мирний-21» (2023), знята самим Сеітаблаєвим. Після закінчення перегляду відбулося спілкування режисера з глядачами. Ахтем Сейтаблаєв розповів про історію створення воєнної драми, в якій зображено, як Луганський прикордонний загін мужньо чинив спротив переважаючим силам окупантів у 2014 році.

Читайте також: Митці України та Латвії спільно провели культурний проєкт «Ukraine. Residence of Freedom»

Також він поділився своїми планами на майбутнє, розповівши, що зараз продовжує працювати над сюжетом нового фільму, який поєднає в собі жанрові особливості драми, мелодрами, сюрреалізму. Згідно з ним син Моцарта, який у XIX ст. кілька десятиріч мешкав у Львові, опиняється в сьогоднішній воюючій Україні. «Львівський Моцарт» керує оркестром, складеним із людей, що пройшли війну та отримали важкі поранення. Режисер має надію, що це буде життєствердний фільм. 

У Ризі з успіхом пройшов III фестиваль «Дні українського кіно в Латвії» / Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

У неділю, 3 вересня, була переглянута документальна стрічка «Втрачений дім» (2022) співрежисерів Павла Мащенка та Юлії Міщенко. Автори минулого року поїхали з камерою по звільнених містах Київщини та зібрали приблизно 200 годин кіноматеріалу, з якого вибрали найбільш вражаючий, символічний. Після перегляду одна з глядачок, українська біженка Світлана зі сльозами на очах поділилася спогадами про перші місяці війни та висловила впевненість у майбутній перемозі України.

Останньою була показана нещодавно реставрована українсько-німецька стрічка «Співачка Жозефіна та Мишачий народ» (1994). Ця фантасмагорична картина, кінопритча режисера Сергія Маслобойщикова знята по творах Франца Кафки (У 2021 році Маслобойщиков став лауреатом Шевченківської премії за виставу «Verba» за мотивами «Лісової пісні» Лесі Українки).

Читайте також: У Ризі День Незалежності України відзначили низкою заходів

«Співачка Жозефіна та Мишачий народ» в сьогоднішніх воєнних реаліях виглядає сумним пророцтвом, зробленим тридцять років тому. Група людей, певний соціум, в якому багато дітей, замкнений межами театру, що знаходиться в облозі якоїсь орди. Після перегляду режисер і виконавиця головної ролі Алла Сергійко поспілкувалися з глядачами, які поділилися враженнями від картини.

Закриваючи фестиваль «Дні українського кіно», його організаторка Людмила Серебренікова висловила надію, що наступного року в Україні у відповідь відбудеться Фестиваль латвійського кіно. А через рік пройде IV фестиваль «Дні українського кіно» в Ризі. І все це – в умовах миру, який настане після перемоги.

Як повідомляв Укрінформ, екшн-драма «Мирний-21» увійшла в десятку топових фільмів в Україні на Netflix. 

У понеділок, 4 вересня, у Таллінні також відбудеться показ фільму «Мирний-21» та творча зустріч з режисером Ахтемом Сеітаблаєвим – у рамках Українського кіноклубу в Естонії. 

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-