У Болгарії українські діти підняли прапор України на горі Вітоша

У Болгарії українські діти підняли прапор України на горі Вітоша

Фото
Укрінформ
До Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України вихованці Українського дитячого клубу в Софії підкорили найвищу вершину гори Вітоша в Болгарії, де підняли український стяг.

Про це повідомляє власкор Укрінформу. 

«Ми підняли український прапор з нагоди Дня прапора та Дня Незалежності України на висоту 2290 метрів над рівнем моря. Це було непростим завданням, але ми впоралися. Ніхто не повернувся назад. Це і є про боротьбу, про те, що, коли дуже складно, не можна відступати, треба йти уперед, виборювати і перемагати», – розповіла агенству організаторка заходу, голова Українського культурно-освітнього центру «Мрія» Анастасія Симуха (Проданскі).

Маленькі українці, більшість з яких перебувають в Болгарії через широкомасштабне вторгнення Росії в Україну, коли дійшли до вершини, скандували «Слава Україні! Героям слава!».

«Мій вчитель Євген Сверстюк казав, що світ належить мужнім. І сьогодні ми безмежно вдячні усім, хто мужньо і віддано боронить Україну, відстоює її суверенітет та територіальну цілісність. Ми вшановуємо пам’ять тих, хто віддав своє життя за нашу Батьківщину. Віримо в нашу перемогу. Кажуть, рабам жити легше. Українці ж історично обирають свободу й виборюють її ціною найдорожчого – власного життя. Українські діти, де б не були, мають знати і пам’ятати, якою ціною Україна здобувала і здобуває свою незалежність», – сказала Анастасія Симуха. 

Дорога на вершину зайняла більше часу, аніж планувалося.

«В України наші співвітчизники традиційно підійматися на Говерлу (2061 м - ред.), а у столиці Болгарії, ми з дітьми віком від 6 до 12 років піднялися навіть вище. Дещо затрималися на підйомі – замість 1,5 години йшли майже три… Дуже вже вабили дітей кущі чорниці та малини», – розповіла агентству заступниця голови Українського культурно-освітнього центру «Мрія» Ольга Поган.

За словами батьків, маленьким українцям подобається перебування у Болгарії, де вони знайшли нових друзів, мають можливість подорожувати, пізнавати культуру та традиції країни, але всі чекають на перемогу України і повернення додому. 

«Я сумую за бабусею, яка зараз у Харкові, та її смачними почастунками. Як повернуся додому, насамперед зустрінуся із друзями. Разом підемо у Саржин Яр і батутний парк», поділилася 11-річна Катерина Літвіних із Харкова.

Дев’ятирічна одеситка Зара Токарчук мріє знову гуляти центром Одеси.

«Вірю, що вже через пару місяців війна скінчиться. Я дуже хочу додому і на Дерибасівську», – каже Зара.

До Дня Незалежності учасники Українського дитячого клубу також підготували ще один подарунок – пісню «Ой, у лузі червона калина». Співати допомагала народна артистка України Катерина Бужинська, яка час від часу відвідує заняття у клубі зі своїми дітьми.

Нагадаємо, Український дитячий клуб у Софії було засновано з ініціативи батьків у 2019 році. Клуб входить до складу офіційно зареєстрованого Українського культурно-освітнього центру «Мрія» у Болгарії.

Фото: Український дитячий клуб у Софії, Болгарія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-