Світовий конгрес українців вшановує пам’ять жертв геноциду ромів

Світовий конгрес українців вшановує пам’ять жертв геноциду ромів

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) 2 серпня, в Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів, вшановує невинних чоловіків, жінок і дітей, які були піддані репресіям та знищені у нацистських таборах смерті як «небажані, шкідливі елементи суспільства».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

У Конгресі нагадали, що лише у ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах загинули близько 3000 ромів. За підрахунками істориків, під час Другої світової війни було вбито від 200 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

За оцінками українських істориків у часи Другої Світової війни на території України нацисти вбили близько 25 тисяч ромів. Декілька сотень з них, ймовірно, були розстріляні в Бабиному Яру – урочищі в Києві, яке стало свідком масових злочинів репресивної машини нацизму.

«Сьогодні російські загарбники принесли на українську землю жахіття, яких вона не бачила з часів Другої світової війни. Російська держава-терорист вчиняє жорстокі воєнні злочини та геноцид, прагнучи знищити усіх, хто асоціює себе з незалежною Україною і не бажає жити у путінському концтаборі», – зауважили в СКУ.

У Конгресі наголосили, що «в жорстокій боротьбі, хоробрі чоловіки та жінки України воюють не лише за свободу своєї країни, а і за право людей різного етнічного походження жити вільно на українській землі. Зло має бути зупинене і покаране».

Нагадаємо, Українська жіноча організація у Швеції ініціює до 90-х роковин Голодомору в Україні акцію «Вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-