Українці в Андоррі закликали ЄС припинити купувати російські енергоносії

Українці в Андоррі закликали ЄС припинити купувати російські енергоносії

Фото, відео
Укрінформ
Двадцять українських біженців провели демонстрацію та виконали гімн України на площі The Cloud у місті Андорра-ла-Велья через підрив росіянами Каховської ГЕС, закликавши Євросоюз припинити купувати газ і нафту в Росії, яка за ці кошти продовжує фінансувати війну проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомило місцеве видання Diari D’Andorra.

«Як можна зрозуміти, що з одного боку накладають санкції, а потім купують їхній газ чи нафту?», – запитала Анастасія Кравець, президентка Асоціації українців в Андоррі.

Вона також оцінила витрати ЄС на купівлю російського палива приблизно в мільярд євро.

Щодо підриву Каховської ГЕС вона зауважила, що в Андоррі немає нікого, хто мав би родичів у цьому регіоні, однак бомбардування і повені спричинять велику економічну кризу, тому що країна залежала від цієї землі для вирощування сільськогосподарських культур.

Вимоги демонстрантів були спрямовані до Європейського Союзу, а також до споживачів і бізнесменів країни, оскільки деякі з мітингарів скаржилися на те, що з початком війни в Андорру потрапили нові товари з Росії.

Читайте також: Українську кухню представили на фестивалі в Андоррі

Водночас Кравець повідомила, що більшість українців, які знайшли прихисток в Андоррі від розпочатої Росією війни, хоче повернутися додому. Вона оцінила кількість переміщених осіб, які все ще перебувають у країні, приблизно у 250 осіб.  

За словами Кравець, деякі з них, близько п'ятдесяти, все ще мешкають у готелі в «Тартері» після того, як уряд і власник будівлі уклали угоду у квітні щодо продовження перебування біженців до наступного вересня.

«Ми чекаємо на відповідь від уряду, але наразі люди, які там знаходяться, зможуть залишитися до вересня», – підкреслила Кравець, проте вона визнала, що «люди хвилюються, оскільки, очевидно, вони не хочуть залишатися без місця проживання».

Нагадаємо, війська РФ вночі 6 червня підірвали греблю Каховської ГЕС. Станція відновленню не підлягає. На Херсонщині тривають рятувальні роботи та евакуація населення з місць затоплення.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею «екоцид».

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Фото: Українська діаспора в Андоррі / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-