На Осокінському фестивалі Свободи у Ризі для України зібрали 10 тис. євро допомоги

На Осокінському фестивалі Свободи у Ризі для України зібрали 10 тис. євро допомоги

Фото
Укрінформ
У латвійській столиці минулими вихідними завершився IV Осокінський фестиваль Свободи, на якому було зібрано приблизно 10 тис. євро допомоги для України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фестиваль, який уже другий рік присвячується Україні, тривав 7 травня – 11 червня. Значний відсоток з квитків на його концерти (через сайт Bilesu Paradize) спрямовувався на гуманітарну, медичну, оборонну допомогу Україні. Паралельно збір коштів був організований на благодійній платформі Ziedot.lv. Партнерами Фестивалю також стали асоціація Tavi draugi («Твої друзі»), центр соціальних ініціатив Common Ground, Конфедерація українців Латвії «ВІЧЕ» та Посольство України в Ризі.

Серед інших, в концертах Осокінського фестивалю брали участь гості з України, українські музиканти, які зараз перебувають у Латвії, та латвійські артисти українського походження. Зокрема, це співачки Катріна Гупало, Вікторія Притуляк, струнний квартет Mriya, музикантки Дар’я Лелеко, Ніна Ханецька, Софія та Марія Варченко. На концерти окремо запрошувалися українські біженці, які мешкають в Латвії.

Минулими вихідними відбулися останні заходи Фестивалю. 10 червня пройшов заключний концерт. Виступаючи на ньому президент Латвії Егілс Левітс подякував маестро Осокіну за організацію і проведення в Латвії такого масштабного фестивалю на підтримку України. Левітс нагадав, що Латвія з перших днів повномасштабного російського вторгнення надає максимальну підтримку України та закликав міжнародних партнерів допомагати ще більше.

Своєю чергою посол України в Латвії Анатолій Куцевол висловив вдячність Андрію Осокіну та латвійським діячам культури і мистецтва за принципову підтримку України, наголосивши, що у цій жорстокій війні, яку веде російський агресор, культура не може бути поза політикою.

Творчим епілогом Фестивалю став соло-концерт іншого видатного представника ризької династії піаністів – Георгія Осокіна, який пройшов 11 червня.

Вже у вівторок, 13 червня, в межах гуманітарного конвою Конфедерації українців Латвії «ВІЧЕ» від Осокінського фестивалю до Херсонщини, населення якої постраждало від терористичних дій Росії на Каховській ГЕС, буде відправлена тисяча обідів (з елементами саморозігріву).

Як повідомлялося напередодні, уряд Латвії виділив Україні з резервних фондів 200 тис. євро, щоб допомогти впоратися з екологічною та гуманітарною кризою після руйнування Росією греблі Каховської ГЕС. 

Фото: Посольство України в Латвії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-