Майстер-клас із писанкарства відбувся в Абу-Дабі

Майстер-клас із писанкарства відбувся в Абу-Дабі

Фото
Укрінформ
Українська жіноча ініціатива в ОАЕ провела в Абу-Дабі свій перший майстер-клас «Великодня писанка», який відбувся в кафе Jones the Grocer.

Як передає Укрінформ, про це пише видання «Емірати Сьогодні»

«Відчути свій хист до писанкарства зібралися 20 українок. На початку зустрічі відбувся короткий екскурс в історію української писанки від дохристиянських часів до сучасності, особливості підготовки та розпису яєць, види й різноманітні техніки виготовлення писанок, значення символів в орнаменті й багато іншого, який зробили майстрині зі Львівщини Юлія Бура та Леся Коркішко. Вони мають багаторічний досвід писанкарства та чималі колекції власних вишуканих писанок, плекають цю традицію, передають її своїм дітям та діляться досвідом з іншими», – йдеться в матеріалі.

За повідомленням, для майстер-класу були завчасно підготовлені писачки, віск, спеціальні фарби, роздруківки із зображеннями основних символів та інструкціями з розпису яєць, книжки та кольорові фотоальбоми із зображенням писанок з різних регіонів України.

Читайте також: Культурні заходи української громади в ОАЕ роблять Україну помітноюЗеленська

Крім того, пані Леся показала інструменти для видування яєць і розповіла про цей процес та його нюанси. Тож усі присутні мали змогу не лише розширити свої знання про писанкарство, а й здобути багатий матеріал для натхнення, обрати для свого витвору будь-який готовий дизайн, розмалювати яйце орнаментами конкретного регіону України чи створити власну комбінацію візерунків і кольорів.

Зауважується, що учасниці підійшли до творчої роботи з великим ентузіазмом. Хтось із них вже мав певний досвід писанкарства, а хтось почав розпис яєць уперше. Новачкам майстрині Леся та Юля допомагали підібрати оптимальний дизайн і кольорову гаму, показували техніку та послідовність нанесення воску й кольорів, допомагали виправляти помилки. Більш досвідчені учасниці радилися з майстринями щодо відтворення складніших орнаментів та експериментували з кольором.

«Майстер-клас тривав кілька годин у чудовій натхненній атмосфері. На тонких яєчних шкаралупках давніми символами писалися побажання здоров’я та довголіття, кохання, багатого врожаю тощо. З-під писачків учасниць зустрічі виходили квіти, зозулі, сосонки, сонце, риби, грабельки, баранячі ріжки, соняшники, ружі, ромби, безкінечники, які набували кольорів й виразності. І скільки було радості, коли наприкінці кожен виготовив власну писанку!», – пишуть «Емірати Сьогодні».

Нагадаємо, для української громади в Об'єднаних Арабських Еміратах до Великодня відбудеться низка заходів.

Фото: Олена Кьоніг

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-