Світовий конгрес українців вшановує пам’ять Небесної Сотні

Світовий конгрес українців вшановує пам’ять Небесної Сотні

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) та українські громади в усьому світі спільно з Україною 20 лютого вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні – хоробрих чоловіків та жінок, які віддали свої життя за вільну, суверенну та демократичну Україну під час подій Революції Гідності.  

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Зауважується, що дев’ять років тому український народ повстав на захист власної свободи та гідності проти авторитарного підконтрольного росії клептократичного режиму, який панував над Україною. Убивства мирних протестувальників урядовими військами на вулицях Києва, які тривали упродовж 18-20 лютого 2014 року, стали поворотним моментом в історії Революції Гідності. Коли Янукович усвідомив, що його смертоносна жорстокість не зможе придушити повстання, то втік до своїх господарів у росію. 

«Терористичний російський режим продовжує поширювати дезінформацію про Революцію Гідності. Вони продовжують насаджувати абсурдні уявлення про якийсь «державний переворот» та називають мирних мітингарів «нацистами». Сьогодні для всього світу є очевидним те, що режим Януковича руйнував військові спроможності України, що дозволило росії легко здійснити вторгнення та окупацію Криму та частин Донбасу. Янукович та його поплічники обкрадали країну у той час, як їхні російські володарі впроваджували політику русифікації та деморалізували населення України. Хоробрі чоловіки та жінки Небесної Сотні стали першими українцями, які віддали свої життя у боротьбі з російським імперіалізмом та агресією XXI століття», – заявив президент СКУ Павло Ґрод. 

Читайте також: СКУ закликав діаспору підтримати кампанію до річниці вторгнення росії в Україну

Коли путін усвідомив, що втратив контроль над Україною, то росія розпочала військове вторгнення, наслідком якого стала окупація та анексія українського Кримського півострову, а також окупація суверенних українських територій на Донбасі. Зазнавши невдачі у своїх спробах розхитати Україну за допомогою військового конфлікту низької інтенсивності, який тривав вісім років, злочинний режим путіна розпочав геноцидне повномасштабне військове вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.  

«У 2014 році, під проводом Світового конгресу українців, українці в усьому світі били на сполох та переконували міжнародну спільноту підтримати народ України у його боротьбі за гідність та демократію. Сьогодні ми продовжуємо стояти пліч-о-пліч з хоробрим народом України у той час, коли він боронить свою країну від жорстокого російського вторгнення», – додав Ґрод.

Він наголосив, що подвиг та жертва Героїв Небесної Сотні слугують свідченням того, що людська гідність та демократичні цінності є фундаментальними для української національної ідентичності. Українці більше ніколи не приймуть гноблення та контролю з боку москви. 

Нагадаємо, пам’ять Героїв Небесної Сотні вшанували Президент Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою.  

День Героїв Небесної Сотні щороку відзначається в Україні 20 лютого згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року.

Саме з 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Фото: СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-