У Нідерландах закликали зупинити війну та страждання жінок в Україні

У Нідерландах закликали зупинити війну та страждання жінок в Україні

Укрінформ
У Нідерландах українки, які 2014 року постраждали внаслідок російської агресії, закликали світ допомогти Україні та не допустити нових жертв.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Ми зараз не можемо до кінця осягнути масштаби цієї трагедії, бо ще багато територій перебувають під контролем росії, але ті території, які звільняє українська армія, то там дійсно жахлива ситуація. Агресія росії почалася 2014 року. Я була свідком всього цього. Я бачила, що коїлося на Донбасі з тими, хто не був радий приходу раші на ці території і як їх знищували, якими страшними способами. Мене з полону звільнили європейські журналісти. Я пробула в полоні п’ять діб, але не багато жінок та чоловіків проукраїнських мали таку щасливу вдачу бути звільненими. І ці жерNви так і залишилися на окупованій території Донбасу», – сказала журналістам у Гаазі українська активістка, координатор SEMA – Україна Ірина Довгань.

Вона зауважила, що на цю територію за вісім років не можуть потрапити жодні світові правозахисні організації. Світ просто не знає про усе, що було скоєно там з 2014 року. А з тих, кому вдалося вижити, далеко не всі розповідають про те, що вони пережили.

Довгань також наголосила, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну значно побільшало нових жертв, і закликала світ якнайшвидше допомогти зупинити агресора.

«Для нас найголовніше – це врятувати в Україні жінок. І щонайшвидше Україна зможе перемогти, тим менше буде жертв. І це наша головна мета. Ми знаємо як це, і я дуже хотіла б врятувати жінок, які ще не пережили цих жахіть, щоб не було окупованих територій. Ми хотіли б звернутися до всього світу, щоб нас не полишили посеред цієї страшної та важкої дороги. І щоб допомогли закінчити війну, щоб Україна повернула свої кордони, щоб жінки могли повернутися додому з дітьми. Ми просимо світ залишитися з нами та допомогти нам», – сказала вона.

За словами активістки, в Нідерландах протягом трьох днів проходила зустріч жінок, які постраждали в зонах військових конфліктів. За її словами, такі організації, як SEMA та Фонд доктора Муквеге допомагають жінкам, які пережили насилля в ході воєнних дій, навчитися жити далі, надають психологічну та медичну допомогу.

Вона також розповіла, що SEMA-Україна – це мережа, що об'єднує близько 20 жінок, які постраждали від сексуального та гендерно зумовленого насильства на сході України.

Читайте також: У Нідерландах запустили додаток, який допомагає спілкуватися з українцями

Під час заходу в Гаазі своїм досвідом та пережитим також поділилися жертви насилля під час інших конфліктів, зокрема у Сирії, Уганді та Руанді.

«Ми допомагаємо відкритися. Також жінки потребують кваліфікованої медичної та психологічної допомоги. Ми були в Україні. Ми проводили тренінги, щоб постраждалі могли подолати страх, адже багато людей приховують пережите навіть від рідних. Ми працюємо, зокрема, з правоохоронцями, роз’яснюємо як правильно говорити з постраждалими. Також медиками, адже дуже важливо, щоб на усіх етапах надання медичної допомоги поруч з постраждалими був психолог, щоб все проходило в одному центрі, і не доводилося кожного разу розповідати свою історію в різних медустановах», – зазначила виконавчий директор Фонд Муквеге Катрієн Коппенс.

Читайте також: У Нідерландах українські артисти провели концерт на підтримку України
Вона також підкреслила, що украй важливо, щоб постраждалі вимагали притягнення винних до відповідальності. Та наголосила, що сексуальне насильство як знаряддя війни вважається воєнним злочином.

Наразі SEMA представляє жертв з понад 20 країн Африки, Азії, Південної Америки, Близького Сходу та Європи. Працюючи разом, ці постраждалі привертають увагу всього світу до використання сексуального насильства як зброї війни та закликають до змін, необхідних для припинення насильства та досягнення справедливості.

Нагадаємо, Національна поліція України від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну отримала близько пів сотні заяв про сексуальні злочини російських загарбників.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-