Українці в ОАЕ зібралися на традиційну Великодню зустріч у Дубаї

Українці в ОАЕ зібралися на традиційну Великодню зустріч у Дубаї

Фото
Укрінформ
Українська діаспора провела в Дубаї традиційну Великодню зустріч, до якої також долучилися українці, що недавно приїхали до ОАЕ, вимушено полишивши батьківщину через агресію рф.

Як передає Укрінформ, про це інформує видання «Емірати Сьогодні».

Фото: Євген Нечепоренко
Фото: Євген Нечепоренко

За словами ініціаторки цьогорічного заходу Олени Зінченко, багатьом українцям зараз дуже потрібна моральна підтримка, особливо тим, хто нещодавно приїхав. Тому вона й долучається до організації таких зустрічей і займається цим ще з 2016 року.

«Традиційно ми проводимо пікніки громади на Великдень, на Покрову (Покрова – це також неофіційний день народження нашої громади в ОАЕ), також відзначаємо День Незалежності України, День Конституції та Різдво. Найближчим часом плануємо зібратись на спільний перегляд Євробачення та футбольних матчів за участю збірної України. Взагалі в нас є група «Українці в Еміратах», у якій багато адміністраторів, модераторів і просто активістів. І зазвичай ми організовуємо подібні заходи разом, розподіляємо між собою обов’язки. Але з початком війни хтось опинився в Україні, хтось в евакуації, хтось поїхав на Великдень до рідних, і цього року на Великдень з організаторів залишились в Дубаї фактично тільки я і Крістіна Новикова!», – сказала Зінченко.

Читайте також: У школах Дубая провели Міжнародні дні, які цьогоріч стали синьо-жовтими
Фото: Євген Нечепоренко
Фото: Євген Нечепоренко

За її словами, було вирішено не міняти традиції, навіть попри те, що в Україні війна, а в Еміратах зараз Рамадан, бо українцям дуже потрібно зараз бути разом, навіть на якомусь енергетичному рівні відчувати свою приналежність до українського роду, до української культури.

«Важливо розуміти, що в українській громаді ОАЕ, на відміну від діаспор інших країн, дуже багато молодих людей, які поки не мають сім’ї. І дуже важко проводити традиційні сімейні свята, яким є Великдень, на самоті, та й взагалі бути наодинці у великому чужому місті в такі складні для країни часи», – зауважила Зінченко.

Читайте також: Українці з різних еміратів ОАЕ провели Шевченківські читання

Учасниця Великодньої зустрічі Олена Песчихіна розповіла, що постійно приходить на заходи української громади в Дубаї – і 14 жовтня на Покрову Пресвятої Богородиці, і на традиційні Великодні пікніки, і на інші заходи.

Фото: Володимир Усик
Фото: Володимир Усик

«У нас велика громада – постійно приїжджають нові люди, хочеться познайомитись з усіма, обмінятись контактами, завести якісь ділові знайомства, поспілкуватися. Раніше на таких заходах влаштовували також різні майстер-класи, щоб не забувати українські традиції. Сьогодні тут багато мам з дітьми, і на подібних заходах вони можуть дізнатися про те, що робить місцева громада, про те, наприклад, що в Дубаї є українська школа вихідного дня, де можна вивчати українську мову й культуру», – повідомила вона.

Читайте також: Українська школа в ОАЕ започаткувала ініціативу з допомоги дітям України

Своїми думками поділилася вчителька Української школи в ОАЕ «Софія» Оксана Бабченко: «Ми з чоловіком намагаємося не пропускати заходи української громади, бо коли перебуваєш далеко від України, звичайно, хочеться гуртуватися зі своїми. Хочеться поспілкуватися, побачитися, почути рідну мову, розповісти про якісь свої проблеми, почути проблеми інших і можливо разом знайти розв'язання цих проблем. Але найголовніше – спілкування, якого не вистачає».

Фото: Володимир Усик
Фото: Володимир Усик

Туристичний гід Оксана Єрофеєва зізнається, що давно живе й працює в Еміратах, але так склалося, що там небагато друзів.             

«Ми ніби відчуваємо, що всі тут тимчасово, і в будь-який момент ті, хто поруч можуть кудись переїхати і ми самі можемо кудись переїхати. Також я не кожного разу відвідую заходи української громади, бо не дуже активна в соціальних мережах і пропускаю їх. Але сьогодні мені захотілося побути в колі українців, бо в нас зараз одне, спільне на всіх горе. Хочеться поспілкуватися й підтримати одне одного. Єдине побажання, щоб наступного разу люди сідали не за окремими «столиками-килимками», а зробили великий спільний «стіл», щоб кожен міг розповісти про себе, щоб було більше нових знайомств і більше спілкування з новими людьми», – сказала вона.

Фото: Володимир Усик
Фото: Володимир Усик

На пікнік дубайської громади завітала українка з Франції Яна Бердник, яка займається волонтерською діяльністю в асоціації «Ліон — Україна», яку було створено у 2016 році. Вона запропонувала допомогу – кому потрібно передати якісь речі в Україну, вона може переправити їх до Ліону, а звідти є декілька регулярних перевізників в Україну. 

Фото: «Емірати Сьогодні»
Фото: «Емірати Сьогодні»

«До війни ми займалися переважно культурними подіями, концертами, теж організовували пікніки, вечорниці, відзначали українські свята. Я не була активною учасницею на той час. Проте коли розпочалася війна, я зрозуміла, що потрібна допомога й активно долучилася до роботи. У нас кілька основних напрямків роботи: переклад, збір гуманітарної допомоги, поселення українців до французьких сімей», – розповіла вона. 

За її словами, до війни в асоціації не було свого приміщення, місця для спілкування – зустрічались на пікніках, в кафе, на площі. Однак кілька тижнів тому знайшли приміщення, облаштували його, і цього тижня офіційно відкривається будинок для зустрічі українців «Домівка». 

Нагадаємо, українська громада та представники Посольства в ОАЕ відвідали святкову Божественну літургію з нагоди Великодня, яку у Соборі Святого Йосипа в м. Абу-Дабі, яку провів о. Любомир Филипчак. Також служба відбулася в церкві Святої Марії в Дубаї. 

Фото: ukrdubai.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-