Перелік елементів нематеріальної культурної спадщини налічує понад 90 елементів - Карандєєв

Перелік елементів нематеріальної культурної спадщини налічує понад 90 елементів - Карандєєв

Укрінформ
Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини наразі налічує вже 92 елементи.

Про це сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час Міжнародного форуму «Креативна Україна» 2024, передає кореспондент Укрінформу.

«Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини наразі налічує вже 92 елементи. Це не фінал нашої роботи. Ми щодня опрацьовуємо пропозиції, щодня вивчаємо нашу нематеріальну культурну спадщину для того, щоб її зафіксувати. Зафіксувати наш генетичний код і дати можливість нашим дітям, наступним поколінням зрозуміти їхнє культурне багатство», – зазначив Карандєєв.

Він підкреслив, що Україна працює над промоцією своєї культурної спадщини за кордоном.

Карандєєв зауважив, що вже сьогодні п’ять елементів нематеріальної культурної спадщини зареєстровані у Репрезентативному списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. За його словами, готуються до подання ще три номінації - традиція і мистецтво української писанки, практика з охорони кобзарсько-лірницької традиції, технологія вишивки білим по білому.

Т.в.о. міністра наголосив, що нематеріальна культурна спадщина є унікальним культурним продуктом, який органічно поєднує і культуру, і підприємництво.

Читайте також: Кавова традиція й танок: до переліку культурної спадщини додали ще чотири елементи

«Наприклад, визнання елементу нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО підвищує вартість виробів, які виготовляються на основі традицій цього елементу, на певний рівень, який дозволяє говорити про креативну індустріалізацію цієї діяльності, про економічність і вигідність таких процесів. Це веде до посилення комерційної спроможності продуктів, виготовлених на основі технологій нематеріальної культурної спадщини, а відтак сприяє їх збереженню, дослідженню і поширенню», - сказав він.

Карандєєв також підкреслив, що розвиток креативних індустрій на основі елементів нематеріальної культурної спадщини і традиційних ремесел підвищує економічну спроможність регіонів.

Як повідомляв Укрінформ, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що МКІП докладатиме максимум зусиль для того, щоб нематеріальна культурна спадщина України була збережена та позиціонована у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-