Психологічна підтримка в бібліотеках: МКІП та ЮНЕСКО реалізують спільний проєкт

Психологічна підтримка в бібліотеках: МКІП та ЮНЕСКО реалізують спільний проєкт

Фото
Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики разом з ЮНЕСКО вже у 2024 році реалізують проєкт зі створення просторів для психологічної підтримки в бібліотеках.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

"Організація в бібліотеках простору для отримання громадянами психосоціальної підтримки запланована в межах пріоритетного проєкту МКІП "Мистецтво допомагати" Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" за ініціативою першої леді Олени Зеленської", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проєкт допоможе працівникам бібліотек оволодіти техніками першої психологічної допомоги та окремими арттерапевтичними техніками.

«Ми спробуємо реалізувати всі етапи цього проєкту вже у 2024 році», – сказав старший координатор з питань освіти Бюро ЮНЕСКО в Україні Данієль Чутурич.

Зокрема, для створення просторів психосоціальної підтримки у бібліотеках потрібно: підвищити обізнаність працівників бібліотек про проблеми психічного здоров’я та техніки надання першої психологічної допомоги; розвивати компетентності працівників бібліотек щодо використання окремих арт-терапевтичних технік задля організації заходів з психоемоційного розвантаження для населення громади.

Крім того, необхідно розповісти на рівні громади про бібліотечні простори як про хаби психосоціальної підтримки та підвищувати обізнаність людей громад-учасниць проєкту в питаннях психічного здоров’я, проводити спеціальні просвітницькі заходи.

«Так, завдяки спільним зусиллям МКІП та ЮНЕСКО, а також Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ всі відвідувачі бібліотек, серед яких: захисники та захисниці, дружини, діти і родичі військовослужбовців, вимушено переміщені особи та жителі громад-учасників пілотного проєкту матимуть змогу отримувати психосоціальну підтримку», – сказала начальниця відділу політики безбарʼєрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Леся Хемраєва.

Читайте також: Зеленська порадила батькам та опікунам книгу «Ментальне здоров’я дітей під час війни»

Проєкт має охопити 15 бібліотек у шести регіонах України. Експерти створять спеціальні програми для тренерів, які навчатимуть працівників бібліотек технікам психосоціальної підтримки.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики разом з Координаційним центром з психічного здоров’я КМУ обговорили стан впровадження та подальші кроки реалізації проєкту «Мистецтво допомагати» у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-