Усі злочини РФ проти культурної спадщини України мають отримати міжнародну оцінку - Карандєєв

Усі злочини РФ проти культурної спадщини України мають отримати міжнародну оцінку - Карандєєв

Відео
Укрінформ
Всі злочини Росії проти української культурної спадщини мають отримати міжнародну оцінку, а винні - бути покарані.

Про це т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив під час міжнародної конференції United for Justice – United for Heritage, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всі ці злочини мають знайти міжнародну оцінку. Оцінку міжнародної юстиції. І не просто оцінку, а той, хто в цьому винен, має відповісти", - сказав Карандєєв.

Він зазначив, що Україна не має досвіду фіксації культурних втрат, тож міжнародні партнери допомагають нам в цьому. "За правильним протоколом, який потім буде сприйнятий в міжнародних судах, - зафіксувати кожну втрату. За кожною кримінальною справою, яка порушена в Україні щодо кожного об'єкту культурної спадщини, має стояти підготовлений за всіма умовами міжнародної юрисдикції позов до держави-агресора", - підкреслив т. в. о. міністра.

Він наголосив, що Росія умисно вчиняє злочини проти культурної спадщини України, бо розуміє, що без культури немає нації, а є лише населення.

Читайте також: Відновлення постраждалих культурних об'єктів відбуватиметься після війни - Карандєєв

"Коли ми дивимось на ці цифри, величезні цифри втрат, то, мабуть, ні в кого немає сумнівів, що це робиться умисно. Іноді здається, що ракета потрапляє випадково в якийсь наш культурний об'єкт. Недорахували міткість. Ні, ми маємо свідомо та чітко, так само категорично сказати, що Росія свідомо знищує наші пам'ятки. Це свідоме знищення та руйнація української культури", - сказав Карандєєв.

Як повідомлялося, за даними Міністерства культури та інформаційної політики, з 24 лютого 2022 року по 25 січня 2024 року РФ зруйнувала або пошкодила 902 об’єкти культурної спадщини у 17 областях України.

Фото: Фейсбук Ростислав Карандєєв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-