МКІП оголосило старт проєкту підтримки української культури RES-POL

МКІП оголосило старт проєкту підтримки української культури RES-POL

Фото
Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики оголосило про запуск ініціативи RES-POL — Rapid Expert Support for Culture and Media Policies in Ukraine (Швидка експертна підтримка політики у сфері культури та медіа в Україні).

Презентація проєкту відбулася в медіацентрі Україна-Укрінформ.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу і триватиме до березня 2025 року

"Проєкт чітко визначений в часових рамках. За 15 місяців ми мусимо разом, долучивши всі зацікавлені сторони - стейкхолдерів, експертів... практиків, ми мусимо напрацювати ті рішення, які дозволять нам вирішити низку сьогоднішніх проблем", - сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

За його словами, проблемами наразі є: відсутність синхронності між культурним законодавством України та ЄС, наявність нерозв'язаних проблем щодо діяльності найпотужніших інтитуцій в Україні, формування того наративу за яким має працювати держава та культурне суспільство.

"Ми хочемо увійти за прикладом ЄС в прогнозований культурний розвиток. Розуміти, які перед нами стоять цілі та як до них йти, які мають бути розроблені програми, як ці програми потрібно фінансувати, кого треба долучати", - зазначив Карандєєв.

Він зауважив, що культура наразі є одним із чинників, який сприяють обороні нашої країни, формують той рівень бойового духу і стійкості, який допомагає Збройним силам і всьому народу протистояти ворогу. Т.в.о. міністра підкреслив, що культура не має бути відкладена на потім, і вже сьогодні мають бути актуальними всі питання, які стосуються цієї сфери.

Директор громадської спілки "Центр регіонального розвитку", керівник групи експертів проєкту RES-POL Володимир Воробей зазначив, що на початку проєкту планується дослідити проблеми у таких секторах: медіа, культурна спадщина, мистецтво і культура та креативні індустрії. Вже далі, за його словами, залучені експерти шукатимуть шляхи розв'язання проблем та викликів.

"Роль нашого проєкту - запропонувати можливу архітектуру операційних програм в сфері мистецтва, культурної спадщини, креативних індустрій та медіа для того, щоб ми могли вирішити поточні питання, які у нас є, пов'язані з війною тут і вже. І ті питання, які допоможуть нам розвинути конкурентноспроможність, розвинути сектори культури та медіа для повоєнного відновлення", - сказав Воробей.

До проєкту запрошуються експерти у фокусних темах, широке коло діячів культури та зацікавлених осіб. Організатори планують залучити кілька сотень людей.

Презентація проєкту підтримки української культури RES-POL / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Проєкт RES-POL, окрім МКІП, також працюватиме з Українським Культурним Фондом, Українським інститутом книги, Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти (Держмистецтв) та Українським інститутом національної пам’яті.

Читайте також: До 210-річчя від дня народження Шевченка МКІП пропонує використовувати єдину візуальну символіку

Загальний бюджет проєкту  802 297 євро.

Як повідомлялося, МКІП підписало меморандуми про співпрацю у сфері охорони культурної спадщини з науковими інституціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-