У Чехії відкрилась виставка «кам'яних вишиванок» з Нової Каховки

У Чехії відкрилась виставка «кам'яних вишиванок» з Нової Каховки

Фото
Укрінформ
У Чехії, в місті Кутна Гора відкрилася виставка артпроєкту «Кам'яні вишиванки Нової Каховки в текстилі».

Як передає Укрінформ, про це написала у Фейсбуці авторка робіт, представлених на виставці, українська майстриня Тетяна Болгарова.

«Відбулося відкриття виставки «Кам'яні вишиванки Нової Каховки в текстилі» в Чехії, у місті Кутна Гора, в галереї Spolkový dům Kutná Hora», - написала майстриня.

Вона подякувала тим, хто допоміг організувати виставку.

Читайте також: Новокаховські «кам'яні вишиванки» створили у текстилі

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2023 року у м.Софія (Болгарія), в галереї «Средец», відкрилася виставка артпроєкту «Кам'яні вишиванки Нової Каховки в текстилі», автор яких - Тетяна Болгарова. Вона створює копії новокаховських «кам'яних вишиванок» за допомогою об'ємної килимової вишивки.

У Чехії відкрилась виставка «Кам'яні вишиванки» з Нової Каховки / Фото: Facebook Tanya Bolharova

Тетяна Болгарова - майстриня з гончарства, яка виїхала із загарбаної російським агресором Херсонщини, де проживала як вимушена переселенка після окупації Криму.

У 1953-54 роках український художник Григорій Довженко розробив для стін житлових та громадських будинків Нової Каховки тисячі орнаментів – українських традиційних й барокових, козацьких та східних. За ескізами Григорія Довженка були створені унікальні орнаменти та автентичні панно, ліплені та різьблені, які стали прикрасою будинків і змінили місто.

Довженко запатентував власну техніку «різьблення по сирому тиньку з розписом на основі поліхлорвінілових синтетичних смол». Він розробляв унікальний орнамент для кожного будинку з «вишиванкою», беручи до уваги велику кількість факторів - розташування будинку в кварталі, його призначення, колір фасаду, природне освітлення.

Читайте також: У Львові відкрили музей автентичного одягу та прикрас з усієї України

Більшість панно має вибагливий рослинний орнамент, в якому простежується зв'язок із українським сучасним мистецтвом та народною вишивкою - квіти, виноград, колоски, вази, куманці, «дерева життя» тощо. Під ними художники поклали різнобарвну основу, а візерунок нагадував біле переплетення.

Але монументальна робота Довженка в Новій Каховці не була визнана владою в той час. Після 60-х років орнаментальні панно були фактично знівельовані одноманітним забілюванням та забуті. З роками і будинки, і прикраси почали руйнуватися.

Спадщина Довженка отримала нове життя після 2010 року завдяки роботі місцевих активістів. Волонтери реставрували орнаменти, подбали про їх збереження та змогли зупинити їх руйнування.

У 2018 році за підтримки Українського культурного фонду був реалізований проєкт «Кам‘яні вишиванки Нової Каховки». Сума гранту - 433 тисячі гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-