Письменник Мартин Якуб створив за допомогою ШІ зображення про життя Лесі Українки

Письменник Мартин Якуб створив за допомогою ШІ зображення про життя Лесі Українки

Фото
Укрінформ
Письменник Мартин Якуб створив за допомогою штучного інтелекту зображення про факти з життя Лесі Українки. Їх презентують 25 лютого, у день її народження.

Про це Мартин Якуб розповів кореспондентові Укрінформу.

«Після виставки «Живі Розстріляні» у Звягелі до мене звернувся Літературно-меморіальний музей Лесі Українки та запропонував візуалізувати декілька ситуацій з життя Лесі Українки. Про її подорожі та знайомих у листах є багато інформації, але фотографій, пов’язаних із цим, небагато. Музей сформував завдання, над яким я почав працювати. Загалом вийшло шість зображень, створених за допомогою штучного інтелекту, які будуть представлені в день народження Лесі Українки в музеї», - зазначив Якуб.

За його словами, на одному із зображень можна побачити образ Лесі Українки під час її перебування у санаторії «Континенталь» у Єгипті в 1910 році. Тоді всі чекали на приліт комети Галлея, й на зображенні вона дивиться у вечірнє небо і намагається щось там побачити.

Окрім того, є відтворення приїзду батьків Лесі Українки до Звягеля. Для цього Якуб використав архівну світлину міста, краєвид з якої можна побачити на зображенні.

Читайте також: Мартин Якуб, письменник

«Потрібно розуміти, що це не фотографії Лесі Українки. До цього треба ставитися як до мистецького проєкту. Це спроба допомогти відвідувачам музею уявити, як би могла виглядати Леся Українка в тих чи інших ситуаціях. Дуже важливо, щоб ці фотографії не розійшлися як справжні», - додав письменник.

Українська письменниця, перекладачка, фольклористка, культурна діячка Леся Українка (справжнє ім'я - Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871 року у Звягелі. У місті функціонують Літературно-меморіальний музей Лесі Українки та Музей родини Косачів.

Мартин Якуб - український автор кримінальних романів, лауреат престижної літературної премії «Смолоскип», автор і ведучий вечірнього шоу на YouTube - Martyn Yakub Sho°

Як повідомляв Укрінформ, Мартин Якуб створив календар «Титани двадцятих» на 2024 рік із фотографіями 12 авторів «Розстріляного відродження», згенерованих за допомогою штучного інтелекту.

Фото надав Мартин Якуб

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-