На Житомирщині державі повернули незаконно відчужену ділянку з пам’яткою ХІІ-ХІІІ століть

На Житомирщині державі повернули незаконно відчужену ділянку з пам’яткою ХІІ-ХІІІ століть

Укрінформ
Суд повернув у державну власність незаконно приватизовані чотири гектари земель у Житомирській області, на яких розташована археологічна пам’ятка – поселення ХІІ-ХІІІ століть.

Про це повідомив Офіс генпрокурора, передає Укрінформ.

Так, ідеться про об’єкт культурної спадщини «Стрижівка-1. Поселення ХІІ-ХІІІ століття», що на лівому березі річки Тетерів. Земельна ділянка має історико-культурне призначення та належить державі.

Прокурори встановили, що свого часу згадані землі незаконно вибули з державної власності. Спочатку, за наказом Головного управління Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру в Житомирській області, ділянки площею 2 га кожна були передані двом місцевим жителям у приватну власність нібито для ведення селянського господарства.

У подальшому ці землі продали приватному товариству, яке об’єднало їх з уже набутими й одержало таким чином право на користування загалом 16 гектарами. Там товариство планувало видобувати копалини місцевого значення.

Читайте також: У Білгород-Дністровському пам'ятки архітектури позначили «Блакитним щитом»

Прокуратура довела незаконність приватизації земель з історичною пам’яткою.

«Намір товариства розробляти піщаний кар’єр на давньому поселенні викликав значний резонанс. Жителі громади виступили проти промислового видобування надр. До їхньої думки прислухалися депутати Коростишівської міськради та прийняли на сесії рішення про відмову товариству у погодженні надання дозволу на розробку Стрижівського родовища піску», – зауважили в ОГП.

Зазначається, що за позовом Коростишівської оружної прокуратури Житомирської області приватне товариство зобов’язане повернути згадані чотири гектари землі державі.

Як повідомляв Укрінформ, Київська обласна прокуратура повернула одній із тергромад землі регіонального ландшафтного парку “Трахтемирів” вартістю понад ₴200 мільйонів.

Фото: Житомирська облпрокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-