Найстаршій музейниці України виповнилося 96 років

Найстаршій музейниці України виповнилося 96 років

Укрінформ
У Львівському національному музеї Івана Франка працює найстарша музейниця України Віра Бонь - 22 січня їй виповнилося 96 років.

Про це Укрінформу розповів директор Львівського національного музею Івана Франка (Дім Франка) Богдан Тихолоз.

«Віра Лук’янівна Бонь – це жива легенда музейної справи, яка для нас є символом протягом ХХ-ХХІ ст. Сьогодні їй 96 років, і вона активно працює на повній ставці старшого наукового працівника. Я можу стверджувати, зі свого багаторічного досвіду і спілкування між колегами в професійному середовищі, що вона є найстаршою і найдосвідченішою працівницею в музеях України», – сказав Тихолоз.

За його словами, Віра Бонь зараз в основному виховує музейників, працює у науковій сфері - але не дистанційно, а безпосередньо в музеї.

«Майже 70 років пані Віра присвятила Дому Франка і продовжує бути частиною нашої команди. Протягом тривалого часу вона працювала заступницею з наукової роботи, двічі обіймала посаду в.о. директора музею, допомагала творити чималу кількість експозицій, проводила екскурсії», – додав директор музею.

Читайте також: У львівському музеї Івана Франка відкрили виставку «Врятовані»

Окрім того, іменинниця була причетна до створення музею Соломії Крушельницької, музею Михайла Грушевського у Львові та відновлення Садиби Івана Франка в Нагуєвичах. Вона особисто знайома та товаришувала з родиною Франків, Дмитром Павличком, Семеном Стефаником, Марією Кіх, Романом Лубківським. Віра Бонь, мабуть, сьогодні – єдина з українців, хто на власні очі бачив славетну Соломію Крушельницьку.

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка відкрився 10 жовтня 1940 року. Розташований на вулиці Івана Франка, 150/152,у будинку, де письменник мешкав у 1902-1916 роках.

Як повідомляв Укрінформ, у Львівському Домі Франка презентували оновлений вебпортал з понад 1200 одиницями артефактів, оцифрованих у межах проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей».

Фото: МКІП, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-