На Житомирщині створили культурно-просвітницький простір «Чайковський Space»

На Житомирщині створили культурно-просвітницький простір «Чайковський Space»

Фото
Укрінформ
У селі Гальчин на Житомирщині в приміщенні понад 200-річного маєтку, де народився українсько-польсько-турецький діяч Михайло Чайковський, створили культурно-просвітницький простір «Чайковський Space».

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла завідувачка сектору культури та туризму Гришковецької селищної ради Наталія Ященко.

«Ми відкрили культурно-просвітницький простір «Чайковський Space» у старовинному маєтку в селі Гальчин, яке колись називалося Гальчинець. То був маєток дідуся Михайла Чайковського, в якому він народився. Цього року виповнюється 220 років від дня народження Чайковського, а садибі більше років, хоча ще точно не дослідили її вік. У цьому просторі плануємо проводити майстер-класи, покази фільмів, ігри, етнографічні заходи. У маєтку також проходять екскурсії за попереднім записом і є можливість придбати сувенірну продукцію», - зазначила Ященко.

За її словами, із 1919 по 2019 роки на території маєтку була школа, а з часом її передали у користування сектору культури Гришковецької громади. Там уже двічі проводили фестиваль «Білий борщ і не тільки».

На Житомирщині створили культурно-просвітницький простір «Чайковський Space» / Фото: сектору культури та туризму Гришковецької громади

Проєкт «Чайковський Space» реалізовується Експертно-консультаційним центром з розвитку громад і територій у партнерстві з Товариством українських свідомих активістів (ТУСА) та Гришковецькою територіальною громадою в межах програми USAID «Мріємо та діємо», що впроваджується IREX.

Михайло Чайковський народився в Гальчині, навчався в ліцеї Джона Воллсея у Бердичеві, у Варшаві. Коли почалося Листопадове повстання, він сформував добровільні козацькі загони і очолив повстанське військо проти Російської імперії. Згодом Чайковський емігрував до Франції, де публікував свої твори. Потім він поїхав на Балкани, а далі пішов на службу до турецького султана, прийняв іслам та сформував власні козацькі загони в османському війську. Із часом Чайковський повернувся у Київ, проживав на Чернігівщині.

Як повідомляв Укрінформ, у селі Гальчин Житомирської області пройшов гастрономічний тур II фестивалю «Білий борщ і не тільки», який мав на меті популяризацію нематеріальної культурної спадщини Житомирщини, відновлення її традицій та локальної пам’яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-