Музей гончарства в Опішному отримав у подарунок колекцію сучасної кераміки

Музей гончарства в Опішному отримав у подарунок колекцію сучасної кераміки

Фото
Укрінформ
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному отримав у подарунок 58 творів сучасної кераміки від митців з України, а також із семи країн світу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Як поінформували в МКІП, у 2023 році в Опішному відбулася ІІ Міжнародна бієнале художньої кераміки імені Василя Кричевського. У чотирьох залах Центру популяризації гончарної спадщини України у Національному музеї гончарства 55 керамістів із Великої Британії, Данії, Ізраїлю, Литви, Малайзії, Туреччини та Японії, а також із тринадцяти областей України презентували 91 твір.

Національний музей гончарства отримав колекцію кераміки, гартовану подіями воєнного часу / Фото: МКІП

Виставку, для якої автори надали свої роботи, планували зробити ще у 2021 році, але реалізувати її не вдалося через коронавірус. Однак 4 лютого 2022 року журі все ж обрало переможців бієнале, їхні імена мали оголосити у березні.

Після повномасштабного російського вторгнення музейний колектив зберігав роботи учасників в укритті. Згодом, на прохання керамістів й організаторів, робота з підготовки виставки та нагородження переможців продовжилася.

Читайте також: Музей на Хмельниччині експонує зернотерку з VI-III століть до нашої ери

Зазначається, що 18 серпня 2023 року за сприяння благодійного фонду «ДАР», а також МКІП, переможцям вручили нагороди бієнале. Зокрема, гран-прі отримав Ігор Ковалевич (Львів) за композицію «Відображення». Золоту нагороду присудили Олександру Шкурпелі (Опішне, Полтавщина) за скульптуру «Лев «Поважний». Срібну нагороду здобула композиція «Адам і Єва» Ігоря Берези (Львів). «Бронзу» отримала Аліна Літвіненко (Олександрія, Кіровоградщина) за скульптуру «Пожежі». Експозиція робіт тривала з червня до грудня 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками МКІП, щонайменше 38 українських музеїв, в яких зберігалися 1,5 мільйона робіт, були пошкоджені або знищені з початку повномасштабного російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-