У МКІП підбили підсумки 2023 року та привітали працівників сфери культури й медіа з Новим роком

У МКІП підбили підсумки 2023 року та привітали працівників сфери культури й медіа з Новим роком

Укрінформ
Очільник Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв підбив підсумки 2023 року та привітав працівників сфери культури й медіа з Новим роком.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП.

«Дорогі друзі, колеги, працівники культури, медійники! Всі, хто роблять сьогодні велику добру справу для нашої країни разом із нами, Міністерством культури та інформаційної політики. 2023 — рік випробувань і боротьби. Рік виснажливої роботи наших військових, героїзму тих, хто сьогодні на передовій. Ми маємо мало підстав для того, щоб радіти. Але в боротьбі завжди народжуються надзвичайно важливі речі для майбутнього — для відновлення нашої країни на базі цінностей, якими сьогодні живе цивілізоване людство», — цитує Карандєєва пресслужба.

Карандєєв зазначив, що за минулий рік національні українські театри зіграли понад 25 нових постановок, а філармонії давали концерти не тільки в Україні, а й за кордоном. Водночас працівники культури доклали чимало зусиль для захисту культурної спадщини на місцях, а державні органи — працювали над її збереженням на наднаціональному рівні, підкреслив він.

Зокрема, МКІП у 2023 році сфокусувало свою діяльність на пріоритетних напрямках, серед яких збереження та відновлення культурної спадщини; міжнародна співпраця, включно зі співпрацею з ЮНЕСКО; захист інтересів держави у судах; декомунізація та дерусифікація публічного простору; цифровізація; інформаційна та культурна реінтеграція деокупованих територій; інформаційна політика й безпека; державна мовна політика; книговидання й соціокультурні послуги; розвиток бібліотек; безбар’єрність, гендерна рівність і ментальне здоров’я, підкреслили у міністерстві.

Так, серед найбільш важливих здобутків у МКІП виділили: заміну радянського герба на Тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати», повернення «Скіфського золота» з Нідерландів, включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під посиленим захистом Собору Святої Софії, Києво-Печерської лаври в Києві, історичних центрів Львова та Одеси.

Також Україна подала 4 елементи нематеріальної культурної спадщини на включення до списків ЮНЕСКО. Крім того, Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини поповнився ще 31-м елементом.

Крім того, у МКІП зазначили, що розробили програмне забезпечення до 6-ти державних реєстрів у сфері культури, зокрема Державного реєстру нерухомих памʼяток України. Також фахівці міністерства підготували концепцію «Відродження української культури на деокупованих територіях», де формується кадровий резерв працівників медіа та культури.

Підкреслюється, що протягом 2023 року успішно розвивалися медіапроєкти: охоплення Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки склало 52 млн читачів, а Всеукраїнський урок єдності Національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр» об’єднав майже 1 млн українців.

Водночас Україна взяла участь у 9 міжнародних книжкових ярмарків, а Український інститут книги реалізував 4 програми, якими підтримав, зокрема, книговидання та переклад літератури.

Також МКІП розробило рекомендації для органів влади щодо викладення інформації спрощеною мовою.

Карандєєв наголосив, що МКІП разом з медійниками та діячами культури надалі працюватиме над тим, щоб культуру України пізнавали як всередині країни, так і у світі.

Він також подякував Збройним силам України та побажав непохитної віри в перемогу.

Читайте також: У МКІП вручили мистецькі премії лауреатам 2023 року

Як повідомляв Укрінформ, МКІП планує внести до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО елемент «Традиції Щедрого вечора в Україні».

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-