В Ужгороді відкрили мініскульптуру на честь відомого музиканта Нандора Плотені

В Ужгороді відкрили мініскульптуру на честь відомого музиканта Нандора Плотені

Фото
Укрінформ
В Ужгороді до Міжнародного дня скрипки відкрили мініскульптуру на честь музиканта та композитора графа Нандора Плотені.

Про це у Фейсбуці повідомив краєзнавець Олександр Богданов, передає Укрніформ.

"В Ужгороді 13-го грудня 2023-го року, у Міжнародний день скрипки, відкрили мініскульптуру на честь графа Нандора Плотені, відомого музиканта та композитора, який народився у 1844-му році у селі Великі Лази Ужгородського району", - повідомив Богданов.

Граф Плотені був скрипалем. Жив у своєму палаці, оточеному парком у центрі села. У різний час у нього в гостях були Ференц Ліст, Йоганн Брамс і Едуард Ремені (у палаці досі збереглися підтвердження цього факту). Саме Ремені навчив молодого графа грати на скрипці і вони навіть виступали разом із концертами по Європі.

"Зображений в скульптурі Нандор Плотені тримає в руках велику скрипку з трьома струнами. Кожна струна означає іменні скрипки Страдіварі, Гварнері, Аматі. Скрипки цих трьох великих людей зберігалися у колекції Нандора. Скрипка, яку він ніжно обіймає, у переносному значенні також означає і кохану жінку Євгенію", - розповів Богданов про ідею міні-скульптури.

Під Плотені - пісочний годинник. На скрипці помітні контури коньячного келиха і пляшки. Це - посилання до сфери діяльності графа, який збудував у рідному селі спиртзавод, млин і організував виноградарське господарство. Більшість людей почали працювати на його об'єктах. Кожна сім'я у селі мала свій виноградник. Селяни здавали частину врожаю на спиртзавод і отримували назад справедливу частину продукту у вигляді фруктового дистиляту, знаменитої на всю Європу "лазівської сливовиці".

Читайте також: В Ужгороді встановлять мініскульптуру поліцейському

"Після смерті Нандора його справу продовжив син, який зробив для села не менше, ніж батько. До речі, коли в край прийшли "совєти", сім'я Плотені добровільно віддала свої виноградники та винні підвали новій владі, а ті миттєво організували на базі всього цього господарства коньячний завод", - додав Богданов.

Автор скульптури скрипаля - Роман Мурник.

Як раніше повідомляв Укрінформ, краєзнавець Михайло Іванцик до повномасштабної війни розвивав Великі Лази як туристичну локацію під Ужгородом. Саме він зробив відомим на всю країну палац Плотені та старі залізнорудні штольні у селі. Зараз Іванцик служить в Закарпатській ТрО - у лютому 2022 року пішов на війну добровольцем.

Фото: Фейсбук Олександр Богданов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-