У Львові проходить форум, присвячений збереженню культурної спадщини України

У Львові проходить форум, присвячений збереженню культурної спадщини України

Фото
Укрінформ
У Львові 8-9 грудня проходить Форум «Мистецтво перемоги», присвячений збереженню культурної спадщини України в умовах війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головне наше завдання зараз зосереджене на тому, як уберегти нашу культурну спадщину від руйнувань. Дуже складно зараз говорити про ситуацію на окупованих територіях та планувати наші подальші дії в межах деокупаційного процесу, але там де ми маємо доступ, повинні максимально організуватися. Сьогодні в нас є виклики пов’язані з проведенням робіт із консервації, протиаварійних робіт та убезпечення наших пам’яток», - сказав в онлайн-зверненні т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Перший Форум "Культурний Фронт. Мистецтво перемоги" у Львові зібрав кілька десятків учасників з України, США, Польщі, Італії, Мальти офлайн та понад 600 онлайн. Також з вітальним словом до учасників Форуму виступив секретар РНБО Олексій Данілов, представники обласної та міської влади.

За словами співорганізатора форуму, голови правління БФ «Підгорецький замок» Віктора Кушніренка, збереження історико-культурної спадщини – це важлива частина плану відбудови України. В межах цього відновлення має відбуватися верифікація ресурсів для подальшої консервації, реставрації та оцифрування збережених колекцій, у тому числі книгозбірень та архівів. Саме тому так важливі заходи, присвячені культурі та мистецтву і збереженню історико-культурної спадщини в часі війни.

«Збереження культурної спадщині в час війни – це питання широке і звучить дещо загально, але ми з колегами з України та з-за кордону вибудували модель по співпраці, яку презентуємо на форумі. Тут культурні інституції діляться власним досвідом. Власне, мова йде про переміщення культурних цінностей, юридичні аспекти, збереження працівників нашої сфери, цифрові реєстри колекцій та 3D сканування архітектурних пам’яток, технічне забезпечення, інклюзія, тощо», - додав Кушніренко.

Під час перших панелей спікери обговорили теми притягнення Росії до відповідності за злочини, вчинені проти об'єктів української культури, можливості та джерела фінансування збереження культурної спадщини, культурну дипломатію та промоцію України у світі.

У Львові проходить форум, присвячений збереженню культурної спадщини України / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

На завтра, 9 грудня, для учасників форуму заплановай виїзд до одного із замків Львівщини, який зазнав руйнувань під час ворожого ракетного удару та був реставрований у короткі терміни.

Читайте також: МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакета допомоги для пам’яток України

Захід проходить за організації БФ «Підгорецький замок», ЛНГМ ім. Бориса Возницького, Благодійного фонду польсько-українського партнерства та Польського братства кавалерів Гутенберга та підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні через російську агресію пошкоджені чи зруйновані 1750 об’єктів культурної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-