Листопад у Національній філармонії пройде під знаком музики бароко

Листопад у Національній філармонії пройде під знаком музики бароко

Укрінформ
Відбудеться багато прем'єр творів українських композиторів 

Якщо ви давно збиралися прийти до філармонії, починайте уже тепер, щоб не пожалкувати потім. А ми розповімо, на які події варто звернути увагу насамперед. Дивіться афішу листопада та обирайте, але не пропустіть легендарні «Пори року» Вівальді разом із «Порами року в Буенос-Айресі» П’яццолли, музику Jazz emotions, прем’єри творів сучасних українських композиторів, «Шість французьких парадоксів» та «Медитацію в часі». Листопад у філармонії також обіцяє багато музики бароко – Бортнянського, Березовського, Рамо, Перголезі, Баха… і навіть дводенний Kyiv Baroque Fest. Також саме цього місяця на сцену Колонного залу імені Миколи Лисенка вийде максимальна кількість першокласних українських диригентів та один – з Європи. Більше – у нашому огляді.

1 листопада. Київський камерний оркестр виконає не тільки добре знаний цикл «Пори року» італійця Антоніо Вівальді, а також менш відомий, але від того не менш захопливий цикл «Пори року в Буенос-Айресі» аргентинця Астора П’яццолли, який композитор написав у 60-х роках минулого століття. Концерт – можливість порівняти два погляди великих композиторів на одну тему.

6 листопада. «Шість французьких парадоксів». Тетяна Пімінова (мецо-сопрано), Роман Лопатинський (фортепіано), Марія Клименко (фортепіано) та музиканти ансамблю «Рідні наспіви» представлять музику французьких композиторів початку ХХ століття, які входили до групи «Французька шістка». Ідейними натхненниками якої, до речі, були великий французький літератор Жан Кокто та композитор Ерік Саті. У концерті прозвучить не тільки вокальна та інструментальна музика представників «Французької шістки», а також їхніх ідейних друзів та ворогів. Не варто пропускати можливість почути ці твори наживо. Щасливчики – ті, хто слухатиме цю музику вперше.

8 листопада. Олексій Петухов – знаний український піаніст – представить авторську концертну програму «JAZZ EMOTIONS», в якій збалансовано поєднана музика Кармайкла, Жобіма, Івасюка, Колтрейна, а також власні твори пана Олексія Петухова, який є одним із найбільш самобутніх джазових музикантів України. Кожна сольна програма фортепіанних імпровізацій Олексія Петухова збирає повні зали. Артист зачарує слухачів авторською музикою, а також власними інтерпретаціями джазових стандартів та класичної музики.

9 листопада. Kharkiv Music Fest представить програму «Медитація в часі» за участю Національного ансамблю солістів «Київська камерата» під орудою Рока Фаргаса (Іспанія – Німеччина).

Рок Фаргас буде вперше не тільки диригувати в Україні, але й взагалі вперше відвідає нашу країну: «Мені надзвичайно шкода, що мій перший візит до України відбудеться у цей важкий для вас час. Звичайно, вам потрібна зброя. Але я вірю і в те, що під час війни потрібні і культура, музика, бо це дає людям відчуття повноцінного життя».

Основою програми є твори сучасних українських композиторів Валентина Бібіка та Дмитра Малого. Спеціально для концерту наново набрана партитура і голоси «Медитацій» Бібіка, твору, який тривалий час не виконували в Україні. Цікаве: сольна партія цього твору завершується на клавесині.

Спеціально для ансамблю солістів «Київська камерата» Дмитро Малий зробив окрему версію Пасакалії «Остання пісня янгола», тож це буде прем’єра твору, роботу над яким завершено у Харкові в 2022 році. Солістом концерту є Максим Шадько – щиро закоханий у творчість Бібіка, лауреат багатьох міжнародних конкурсів.

11 листопада. У стані афекту: від жаги до жаху. «Trio Subertu» – інтернаціональний ансамбль із Кельна, що спеціалізується на виконанні барокової музики. Двоє учасників тріо – Катерина Суглобіна й Варвара Турта – з України, Дмитро Березін – з Литви. Музиканти представлять програму, що ілюструє чотири з восьми основних афектів (за Атанасієм Кірхером): «жах – скорбота – бажання – радість». Теорія афектів сягає своїми витоками до античності, втім, особливого поширення вона набула в епоху бароко. Барокова музика фокусується передовсім на вираженні людських емоцій та пристрастей, що також диктували певну музичну мову композицій.

Концертна програма тріо складається із двох блоків. Перший представляє німецьку музику, коло сучасників Йоганна Себастьяна Баха, як і творчість його самого. А другий – твори представників італійської композиторської школи, серед яких і геніальний українець, композитор Максим Березовський. Більшу частину творів музиканти виконуватимуть у своїй концертній практиці вперше, зокрема дві тріо-сонати Дітріха Букстехуде й Алессандро Страделла, що є найпоширенішим бароковим жанром.

12 листопада. #філармоніянескорених: Камерний оркестр імені Дмитра Ахшарумова Полтавської обласної філармонії виконає музику «українського Моцарта» – Дмитра Бортнянського та західноєвропейських композиторів доби бароко. Під орудою диригента Олега Тищика музиканти виступлять у творчій колаборації із солістками Національної філармонії України – Валентиною Матюшенко (сопрано) й Ольгою Табуліною (мецо-сопрано) за участі полтавської піаністки Тетяни Франчук.

У програмі – один із найкрасивіших мотетів Бортнянського, Ave Maria для сопрано, альта і струнного оркестру, а також твори барокових композиторів, Йоганна Себастьяна Баха й Джованні Баттіста Перголезі.

15 та 17 листопада. Дводенний Kyiv Baroque Fest представить програму «Французька увертюра 2023»: Галантні Європи – Рамо / Бортнянський.

KyivBaroqueFest старовинної музики, який пройде у філармонії вперше, буде присвячений цьогоріч одному з найбільш яскравих композиторів XVIII століття Жана-Філіпа Рамо. Постать Бортнянського як представника однієї з «галантних Європ» виникає невипадково теж. По-перше, і Рамо, і Бортнянський працювали у галантному стилі, по-друге – серед творів останнього маємо французькі музичні драми, що свідчить про вплив французької музичної традиції на творчість митця.

Клавесиністки Ольга Шадріна-Личак та Анна Іванюшенко у перший день фесту, 15 листопада, виконуватимуть твори М. Березовського, Ж.-Ф. Рамо, Г.Ф. Телемана, Й.Л. Кребса, Д. Бортнянського. У другий день фесту, 17 листопада, на сцену філармонії вийдуть Liatoshynskyi Capella та інструментальний ансамбль, у складі якого: Тетяна Андрієвська (скрипка), Мар’яна Пташник (скрипка), Тетяна Гречанівська (віолончель), Ігор Тарновецький (теорба), Наталія Фоменко (клавесин), Дмитро Третяк (контрабас). У програмі – твори Р. де Візе, С. Ле Камю, Ж.-Б. Сенайє, М.-А. Шарпентьє, Ж. Дюфлі, М. Ламбера, Ж.-Ф. Ребеля.

19 листопада. «Зашифрована мелодія» – музичний квест для дітей від 6 років та батьків. На концерті, який розпочнеться о 12:00, не буде довгих і нудних творів. Натомість ми разом знайдемо спосіб розшифровувати музичні коди та розгадаємо секрет, як композитори будують свої мелодії. Нам допомагатимуть струнний квартет філармонії, справжня ударна установка та електрогітара! А ще ми зможемо порухатися, пожартувати та отримати підказки від артистів балету, які супроводжуватимуть нас на шляху до розв'язання загадки. Протягом концерту діти та батьки почують скрипку, альт, віолончель, фортепіано, різноманітні ударні інструменти та величний орган.

20 листопада. «На крилах романтизму» – концерт музикантів оркестру Національної опери України. Оркестранти об’єдналися для спільних проєктів камерної музики кілька років тому. Авторкою ідеї й душею творчого починання стала піаністка Ліана Косович, яка вже багато років працює концертмейстеркою театру.

За винятком «чистого» романтика, німецького композитора, скрипаля й диригента Луї Шпора, всі інші герої концертної програми – француз Жак Ібер, австрієць Густав Малер та українець Василь Барвінський – по-своєму продовжили традицію романтизму вже у ХХ столітті. Зокрема, напрочуд тонко й талановито імпресіоністичний, власне, модерністський напрям української музики представляє Барвінський. Прозвучить його секстет для двох скрипок, альта, віолончелі, контрабаса й фортепіано, створений у 1915 році.

23 листопада Національний ансамбль солістів «Київська камерата» зіграє в одному концерті твори німецького класика Йоганнеса Брамса, рідко виконуваного в нас аргентинського композитора ХХ століття Альберто Гінастери та сучасного українського композитора Золтана Алмаші під орудою маестро Віктора Плоскіни за участю солістів – Уляни Макєєвої (гобой), Золтана Алмаші (віолончель).

Центром програми стане Concerto grosso Золтана Алмаші для гобоя й віолончелі, де солістами виступлять Уляна Макєєва та автор твору: «Цей твір я написав у 2001 році. На той час я вже закріпився у складі "Київської камерати" і відчув себе Вівальді або Гайдном. Я, звісно, жартую, але частка правди в цьому є, – я писав в основному для "Камерати", зважаючи на особливості цього колективу. Звернення до жанру "concerto grosso" було дуже логічним. Адже "Київська камерата" офіційно називається Національним ансамблем солістів. А що таке concerto grosso, як не музика для "ансамблю солістів"? Таким чином, виникло concerto grosso n.3, написане на замовлення видатного нашого гобоїста Богдана Галасюка. Йому воно й присвячене. Потім я написав Concerto grosso n.4 "Пори року", щоб вже ні у кого сумнівів не виникало, що я "український Вівальді" та ще й Гайдн навздогін! П'яте concerto grosso ще зріє! А де перше, ви спитаєте? А це таємниця, покрита темрявою».

24 листопада. Знаний український піаніст Євген Громов представить перший концерт із авторського циклу «Спомин про Відень», де прозвучить клавірна творчість представників класичної й нової віденських композиторських шкіл. Класична віденська школа, найяскравішими представниками якої є Йозеф Гайдн, Вольфганг Амадей Моцарт та Людвіг ван Бетховен, стала по-своєму базовим вектором у розвитку музичного мислення. Саме у творчості віденців кристалізується соната, досягає свого піку симфонізм, а також стабілізуються провідні інструментальні жанри. Нова, або так звана друга віденська школа на чолі з Арнольдом Шенбергом, оперта на естетику музичного експресіонізму, аж ніяк не заперечувала першу, «стару» віденську школу, а по-своєму продовжувала, реформуючи, її принципи. У програмі нинішнього концерту, крім музики Шенберга, вона буде представлена творами учнів композитора: Антона Веберна й Альбана Берга. Також у програмі – композиція Олександра фон Цемлінського, якого високо цінував Йоганнес Брамс і який був учителем Шенберга з контрапункту.

27 листопада. #філармоніянескорених: Камерний оркестр «РЕНЕСАНС» Маріупольської камерної філармонії представить програму, центром якої стане танго. Крім знаменитих творів Астора П’яццолли, Libertango, Танго диявола, Oblivion, прозвучить музика Карлоса Гарделя, Гленна Міллера, а також сучасного українського композитора Володимира Зубицького – «Присвята Астору П’яццоллі», концерт для баяна з оркестром. Соліст – неперевершений Ігор Саєнко (бандонеон, баян).

29 листопада. Концерт-подія. За один вечір на сцену Національної філармонії вийдуть сім знаних диригентів, які своїм виконанням вшанують пам'ять видатного українського диригента та педагога Алліна Власенка.

Диригент Аллін Власенко відійшов від нас 23 листопада 2021 року. Концерт пам’яті маестро ініціювали його учні, нині відомі українські диригенти. Вечір за участю Національного симфонічного оркестру України відбудеться у форматі своєрідної естафети: музиканти – Володимир Сіренко, Ігор Андрієвський, Наталія Пономарчук, – Вікторія Жадько, Сергій Голубничий, Іван Чередниченко, Ігор Пучков почергово виступатимуть на сцені за диригентським пультом, кожен зі своїм твором та харизмою. У програмі – музика зарубіжної та української класики Густава Малера, Ріхарда Вагнера, Фелікса Мендельсона, Джузеппе Верді, Роберта Шумана, Моріса  Равеля, Євгена Станковича.

Олеся Найдюк
Фото: Національна філармонія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-