У Національному музеї історії покажуть археологічні скарби, вилучені в ексдепутата Горбатова

У Національному музеї історії покажуть археологічні скарби, вилучені в ексдепутата Горбатова

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України відкриється виставка цінних археологічних знахідок, серед яких – вилучені в ході слідства у колишнього народного депутата Валерія Горбатова.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань, передає Укрінформ.

Як нагадали в бюро, на початку 2000-х років Горбатов очолював Раду міністрів Автономної Республіки Крим. У квітні 2022 року правоохоронці викрили його у фінансуванні терористичної організації "ДНР".

Встановлено, що після окупації російськими загарбниками частини територій України ексдепутат продовжував здійснювати там свою бізнес-діяльність і сплачував податки Росії.

Колишній посадовець також привласнив культурну спадщину України, за попередніми даними, викрадену з кримських музеїв і куплену в "чорних археологів".

В одному з київських офісних приміщень, що належать ексдепутату, у ході обшуків у 2022 році правоохоронці виявили понад шість тисяч одиниць історичних і культурних цінностей, зокрема скіфські мечі Акінак, списи, сокири, стріли, монети, кольчугу 12 сторіччя, шоломи епохи Еллінізму і посуд Трипільської культури.

Під час нових обшуків на початку травня поточного року в ексдепутата і членів його злочинної групи виявлена ще одна схованка з великою колекцією старожитностей, які теж могли бути протиправно вилучені з Музейного фонду України або знайдені під час незаконних розкопок.

Так, виявлена була понад тисяча артефактів із різних епох – від бронзового віку до пізнього середньовіччя.

Серед вилученого – меч Гунів, декорований золотом й альмандинами. За стилістикою він нагадує славнозвісну гунську діадему з Мелітопольського музею, викрадену російськими загарбниками.

Також знайдені обладунки 16-19 століть, зокрема шоломи польських гусарів типу Моріон, іранські шоломи, монети періодів від античності до пізнього середньовіччя.

Знайшли правоохоронці й візантійську золоту декоровану емаллю іконку із зображенням архангела Михаїла 11-12 століть, античні і скіфські старожитності, ікони, холодну зброю 14-19 ст., Першої та Другої світових воєн, мечі епохи Великого переселення народів тощо.

Обидві колекції, за попередніми даними, коштують мільйони доларів.

Відкриття виставки "День археолога: врятовані скарби" відбудеться у вівторок, 15 серпня, о 14:00. На заході будуть представлені археологічні знахідки світового рівня, отримані музеєм за останні чотири роки.

Організована виставка за підтримки ДБР, Офісу генерального прокурора, Національної поліції та Служби безпеки України.

Читайте також: Італія повернула зі США понад двісті викрадених стародавніх артефактів

Як повідомляв Укрінформ, минулого року слідчі ДБР зібрали неспростовні докази причетності Горбатова до фінансування дій, направлених на повалення конституційного ладу в Україні, зміни її меж або державного кордону та виправдання російської агресії.

Фото: ДБР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-