Посол Франції вручив Забужко і Сенцову нагороду - Орден Почесного легіону

Посол Франції вручив Забужко і Сенцову нагороду - Орден Почесного легіону

Фото
Укрінформ
Посол Франції Етьєн де Понсен вручив письменниці й публіцистці Оксані Забужко та режисеру і письменнику, військовослужбовцю Збройних сил України Олегу Сенцову найвищу нагороду Франції – Орден Почесного легіону.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, урочиста церемонія нагородження відбулась у Національному заповіднику "Софія Київська" у п'ятницю, 14 липня.

Звертаючись до Оксани Забужко, посол Франції зазначив, що дата, обрана для вручення цієї нагороди, є символічною - сьогодні Франція святкує Національне свято, а також День свободи.

"Сьогодні ми хочемо вшанувати, відзначити і привітати символічний образ української свободи та, мабуть, саму постать незалежної України, яка бореться, яка заявляє про себе за кордоном... У вашій особі ми відзначаємо як видатну особистість культурного і літературного життя країни, так і пильного спостерігача, який невтомно нагадує про цінності свободи, толерантності та громадянської активності. Сьогодні, коли ваша країна бореться упродовж 505 днів, ваш голос важить більше, ніж будь-коли... Вручаючи вам цю нагороду, хочу сказати, що Франція стоїть поруч з Україною, яка бореться, з Україною вільною та незалежною, - тією, яку ви описуєте у своїх творах ", - сказав де Понсен.

Щодо Олега Сенцова, дипломат зазначив, що давно мріяв особисто познайомитися з ним, а під час незаконного п'ятирічного ув'язнення Росією Франція всіляко боролася за звільнення бранця.

"Сьогодні я вітаю не лише кіномитця, а й молодшого лейтенанта Збройних сил України, бо ви є символом того, чим захоплюється Франція і вся Європа, - весь народ виступає проти агресії, весь народ у всій своїй різноманітності об'єднаний, аби вимагати справедливості, незалежності та свободи. У вашій особі ми також хочемо подякувати всім тим, хто пішов до війська добровольцем, і загалом усім тим, хто б'ється на фронтах, адже вони виборюють вашу свободу, а реально вони також борються і за нашу свободу", - наголосив посол Франції.

Кавалери Ордена Почесного легіону своєю чергою подякували Французькій Республіці за цю відзнаку і поділилися особистими думками про поточний момент і боротьбу України за перемогу у війні з Росією.

На урочистій церемонії були присутні президенти України Віктор Ющенко і Петро Порошенко, представники дипломатичного корпусу, народні депутати, нинішні й колишні урядовці, мер Києва Віталій Кличко, друзі та рідні Забужко і Сенцова.

Читайте також: Забужко і Сенцова нагородили французьким Орденом Почесного легіону

Як повідомляв Укрінформ, торік Орденом почесного легіону було нагороджено українську поетесу Ліну Костенко.

Орден Почесного легіону — найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги (найвища нагорода за цивільні заслуги). З-поміж українців цієї відзнаки, зокрема, були удостоєні президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, український філософ Мирослав Попович, перший міністр закордонних справ незалежної України Анатолій Зленко та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-