Делегації з 50 українських музеїв обговорять у Варшаві збереження культурних цінностей під час війни

Делегації з 50 українських музеїв обговорять у Варшаві збереження культурних цінностей під час війни

Укрінформ
Делегації з близько 50 українських музеїв з усієї України зберуться 3-6 липня у Варшаві, аби обговорити нагальні питання збереження українських культурних цінностей під час війни і популяризації української культури на Заході.

Як повідомив Укрінформу організатор заходу - фундація OBMIN, це буде перша такого роду масштабна зустріч представників української культури за межами України від початку російсько-української війни.

Конференція музейників відбудеться під гаслом “Заповнення сліпих зон. Розміщення України на культурній мапі Європи”. У ході триденних робочих зустрічей обговорюватимуться, зокрема, питання оцифрування в музейній практиці, реалізація проєктів з фінансування музеїв, буде проведено воркшопи з ефективної комунікації тощо.

За участі заступниці міністра культури та інформаційної політики України Анастасії Бондар відбудеться дискусія на тему “Формування наративу: якою б Україну хотіли бачити та якою її бачать інші”.

Зустріч українських музейників у Варшаві відбудеться за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, посольства Німеччини у Польщі, Представництва Єврокомісії в РП, влади міста Варшава, Інституте Гете у Варшаві та інших.

Читайте також: Рада проголосувала за зміни до закону про музеї та музейну справу

Платформа OBMIN для допомоги українським музеям під час війни була створена влітку 2022 року. Згодом, у грудні, на її базі у Варшаві було засновано фонд під однойменною назвою. На сьогодні у цій платформі представлено 46 музеїв з усіх куточків України – від великих і відомих, як київські музеї Майдану чи Другої світової війни - до невеликих регіональних історико-краєзнавчих, як, наприклад, музей “Бойківщина” у Самборі на Львівщині. Фундація OBMIN ставить перед собою три головні цілі: цільова підтримка та допомога щодо виживання українських музеїв та їхніх працівників під час війни; організація обміну між цими музеями спільними темами та надання пропозицій щодо подальшої професіоналізації їхньої роботи, наприклад, шляхом оцифрування витворів мистецтва; сприяння пізнанню та розумінню українського мистецтва та культури за межами України, як частини спільної європейської культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-