Чернівецький театр відновить фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини»

Чернівецький театр відновить фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини»

Ексклюзив
Укрінформ
Після трьох поспіль скасованих через карантин та війну щорічних фестивалів комедії "Золоті оплески Буковини", який традиційно проводять у Чернівецькому театрі імені Ольги Кобилянської, вже цього року цей захід планують відновити.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів директор театру Іван Бутняк.

"Цього року ми плануємо відновити "Золоті оплески Буковини" у жовтні. Можливо, звичний формат фестивалю комедії в умовах війни відновлювати буде не зовсім правильно. Бо ми розуміємо, що коли ми відволікаємося через комедію і намагаємося на годину-дві-три забути про війну, вона все одно поруч. Але ми вирішили не ховатися від того, що провокує нам війна. І навпаки, щоб цей фестиваль мав місію. Таким чином ми організуємо додатковий майданчик і підтримаємо колективи з тих міст, які зараз страждають через бойові дії та часті вибухи в них", - сказав директор театру.

Зокрема він зазначив, що попередньо планують запросити театральні колективи із Харкова, Херсона та Одеси. Можливо, залучать і представників з інших прифронтових міст. Через воєнний стан наразі важко робити далекоглядні плани.

"Зараз ми спілкуємося з колегами зі Сходу, ми розуміємо, наскільки їм виявилося важче діяти останні півтора року, порівняно з Чернівцями, які в тилу, у нас відносно безпечно. Ми зустрічаємо глядача, ми розвиваємо репертуар, ми відкриваємо нові майданчики, а вони в цей час не мають половину колективу, які виїхали за кордон, хтось на фронті. Вони виставу не можуть ні зробити, ні зіграти повноцінно через близькість фронту. І ми провокуємо цю зустріч нашого глядача із ними. А якщо приїде колектив з Харкова, а в Чернівцях живуть харків'яни, які зустрінуть його тут, ми спілкувалися з такими. І це буде дуже вдало. Хочеться, щоб ми досягнули цієї місії, яка об'єднає Україну цим фестивалем", - зазначив Бутняк.

Також він зауважив, що в цьому є якась цікавинка, коли до Чернівців зі сходу України приїде театр і буде жартувати через комедію. Це не обов'язково буде сміх крізь сльози, але це буде обов'язково з присмаком, додав Бутняк.

"Ось ми згадали за Харків. У Харківського театру імені Шевченка є така вистава зараз "Нехай щастить". Це така дуже актуальна сатира на тему війни від тих людей, які поруч з війною. І вони це так обсміюють, вони їздять з цією виставою і поближче до фронту, вони грають і для військових Збройних сил України. І якщо ми не запросимо їх до нас, то чернівчанам навряд чи вдасться побачити цю виставу. А так - це можливість і для них показати її за тисячу кілометрів, і для нас дати можливість їм навести цей діалог і розвиватися", - зауважив директор Чернівецького театру імені Ольги Кобилянської.

Також він зазначив, що попередньо для проведення фестивалю комедії планують задіяти одразу два майданчики - основну сцену театру і нещодавно відкриту Малу сцену в іншому приміщенні поблизу театру.

Читайте також: У Франківському драмтеатрі польська режисерка поставила антиросійську драму «Дзяди»

Провести фестиваль комедії "Золоті оплески Буковини" планують протягом трьох днів - у п'ятницю, суботу і неділю. Кожного дня показуватимуть по дві вистави. Після кожного із шести показів будуть обговорення і зустрічі з тими митцями, які приїдуть до Чернівців.

Фото: Роман Наумов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-