Євробачення 2023 у Ліверпулі: від імені України, без росії та білорусі

Євробачення 2023 у Ліверпулі: від імені України, без росії та білорусі

Укрінформ
Підтримка України та перемога жовто-блакитного прапора Швеції

У Ліверпулі 13 травня відбувся гранд-фінал Євробачення 2023, організований від імені України. Загалом за перемогу змагалися 26 представників країн-учасниць.

Пісенний конкурс цьогоріч приймала Велика Британія, бо через повномасштабну війну росії в Україні його проведення в нашій країні було неможливе. Україну представляв гурт TVORCHI, який виступав під номером 19. Українці отримали 243 бали та зрештою посіли шосте місце. На третьому місці – Ізраїль, а на другому – Фінляндія. Переможницею стала Швеція. Власне, успіх співачки Loreen, яка у 2012 році вже перемагала на Євробаченні у столиці Азербайджану Баку, прогнозували букмекери. Нагороду Loreen отримала у присутності українського гурту Kalush Orchestra, минулорічного переможця пісенного конкурсу.

ВІДКРИТТЯ ГРАНД-ФІНАЛУ: KALUSH ORHESTRA ТА КЕЙТ МІДДЛТОН

Український гурт Kalush Orchestra відкрив фінал Євробачення-2023 у Ліверпулі переможною піснею "Stefania" та вразив своєю постановкою “Голоси нового покоління”.

Номер дуже символічний і нагадує про війну в Україні. Виступ начебто розпочинається в українській столиці, а потім переноситься на сцену в Ліверпулі. Початок виступу гурту – це зняте у Києві відео, на якому можна було побачити Майдан Незалежності із протитанковими «їжаками» та столичне метро, де співають українські музиканти. Kalush Orchestra виконав "Stefania" разом із іншими знаними артистами, ба більше, навіть принцеса Вельська долучилася та знялася у відео гурту. Кейт Міддлтон у синій сукні виконала партію на фортепіано у відомій багряній вітальні Віндзорського палацу. Потім із відео Kalush Orchestra ніби перенісся на сцену в Ліверпулі, де українських артистів зустріли бурхливими оплесками. Після "Stefania" музиканти виконали свою англомовну пісню "Changes".

Одразу після Kalush Orchestra на сцені конкурсу заспівали інші українські зірки.

Під час Параду прапорів виступили переможниця Євробачення-2016 Jamala, Go_A, Тіна Кароль та Verka Serduchka. Саме у їхньому супроводі представники різних країн виходили на головну сцену Євробачення-2023, щоби під пісні українських зірок підняти прапори своїх країн.

Цього року Україна як країна-переможниця автоматично потрапила у фінал. На головній сцені Ліверпуля нас представив гурт TVORCHI з піснею "Heart Of Steel", що розповідає про сталеве серце. На її створення гурт надихнули незламні бійці Азовсталі, які тримали оборону міста Маріуполь у нелюдських умовах. Виходити на сцену артистам було непросто, адже саме у цей час російські ракети атакували їхнє рідне місто Тернопіль.

“10 хвилин перед виступом читаємо, як наше рідне місто атакують”, – йдеться в інстаграмі музикантів.

ТРАКТОР ЛУКАШЕНКА ТА ПСИХОПАТ ПУТІН

росія та білорусь не брали участі у конкурсі. росія була відсторонена через повномасштабну війну в Україні, а білорусь – роком раніше за систематичні порушення свободи слова.

Однак на Євробаченні про них усе-таки можна було почути. Зокрема, у виступі епатажних представників Хорватії Let 3 із піснею "Mama ŠČ". У їхньому номері є все: костюми, схожі на військову форму, великі ракети, з якими грається психопат, а ще власне текст пісні, яку вже назвали скандальною. У ній, зокрема, йдеться про трактор, що асоціюється з лукашенком. До слова, білоруський диктатор минулого року подарував путіну колгоспний трактор до 70-річчя «старшого брата». Також у пісні є слова про “малого і злого психопата”, але, звісно, жодних імен. Варто зазначити, що правила конкурсу забороняють політичні висловлювання.

Фронтмен гурту Зоран Проданович назвав пісню антивоєнною.

А от учасник із Молдови Паша Парфеній брав участь у конкурсі із піснею "Soarele și Luna" і подякував Україні за мир зі сцени Євробачення після свого потужного виступу.

“Україно, дякую за мир у Молдові!”, – вигукнув він.

Варто зазначити, що артист підтримує Україну ще з 2014 року, має у нашій країні родичів, зокрема бабусю та друзів, тож відкрито показує свою позицію.

Натомість чеський гурт VESNA за пісню "My Sister's Crown" розкритикували, бо у ній поміж рядків прочитали наратив про начебто “сестер-слов'янок”. У пісні йдеться про сестринські стосунки, а в кліпі – шістьох сестер-слов'янок розсварила третя сила. Українцям така історія не сподобалася, до того ж одна із учасниць гурту є росіянкою. Самі артистки такі закиди заперечують. Кажуть, приспів у пісні українською мовою, бо спочатку хотіли присвятити її Україні. Але згодом вирішили присвятити усім жінкам та показати, що всі є сестрами.

Обурив українців і виступ представника Швейцарії Remo Forrer із антивоєнною піснею Watergun про водяний пістолет. У тексті йдеться про дітей, які грались у війну, а коли виросли, то стали солдатами і мусили воювати не з власної волі.

“Немає водяних пістолетів. Тільки мішки для трупів, якими ми стали”, – йдеться у пісні.

УКРАЇНСЬКИЙ ЛІВЕРПУЛЬ ТА ПЕРЕМОГА ШВЕЦІЇ

Шалену підтримку України можна було побачити і почути у британському Ліверпулі, де відбувалося цьогорічне Євробачення. Навіть легендарних Бітлз вбрали у вишиванки. Усюди в місті українські прапори, синьо-жовті сувеніри, українська мова, пісні та символіка.

У Ліверпулі можна було побачити фігури Співочих Соловейків, присвячених українським містам. Зокрема, Співочі Соловейки Донеччини, Криму, Харкова, Чернігова, Києва, Львова, Одеси. Загалом напередодні Євробачення-2023 у місті встановили 12 таких пташок.

Ведучі Євробачення Юлія Саніна і Аліша Діксон з’являлися в образах кольору прапора України, ба більше, британська співачка Аліша Діксон одягнула на гранд-фінал сукню від українського дизайнера Івана Фролова. А фронтвуменка гурту The Hardkiss Юлія Саніна одягнула сукню від бренду The Coat української дизайнерки Каті Сільченко.

Вулицями міста також ходили люди у вбранні кольорів українського прапора, а ще у панамах, як у фронтмена Kalush Orchestra. 

Тріумфаторкою 67-го пісенного конкурсу Євробачення стала Швеція, яку представляла Loreen із композицією Tattoo.

На пресконференції популярна співачка розповіла про свої відчуття після перемоги.

“Я неймовірно вдячна усім вам… Я дуже пишаюся всіма нами”, – заявила Loreen.

Відповідаючи на запитання, як вона святкуватиме перемогу, співачка сказала, що вже шість місяців хоче випити келих вина.

Варто зазначити, що у 2012 році Loreen перемогла на Євробаченні з піснею "Euphoria", яка стала справжнім хітом.

“2012 року все було новим для мене. Я була дуже наївною дівчиною, я не знала, чого очікувати”, – зауважила співачка.

Вона також розповіла, що виступала в Україні, і їй болить те, що діється зараз на нашій землі.

“Я багато бувала в Україні, мала багато шоу, я люблю її людей. І мені боляче дивитися на те, що зараз діється, мені дуже шкода”, - поділилася Loreen.

Ірина Драбок, Гаага

Фото: EBU та Юлія Жукова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-