Українська весна у Стокгольмі

Українська весна у Стокгольмі

Укрінформ
У Стокгольмі розпочався «Європейський фестиваль: Українська весна»

Фестиваль символічно завершується у День Європи, 9 травня. Його місія суголосна з темою цьогорічного головування Швеції в ЄС: єдиний фронт Європи на підтримку України

Започатковуючи цей фестиваль, Швеція не тільки демонструє свою підтримку України, яка вже рік бореться за своє існування у війні проти росії, але й потужно  відкриває для себе унікальність її культури. Через музику, театр, кіно, художні та фотовиставки, літературу, поезію та лекції. Відомі українські та європейські митці виступатимуть по усьому Стокгольму, а також навколо нього.

Поєднання у назві фестивалю слів «європейський» та «українська» - не випадкові, адже за ним стоїть низка європейських культурних інституцій: Український інститут у Швеції через мережу Національних інститутів культури Європейського Союзу (EUNIC) у співпраці з Європейською комісією. «Європейський фестиваль» планують зробити постійною подією по всій Європі, присвячений різним актуальним темам, як цьогоріч.

Голоси з війни  –  музика і поезія1
«Голоси з війни  –  музика і поезія»

Розпочався фестиваль  непересічною подією «Голоси з війни  –  музика і поезія» у Сучасному музеї Стокгольму. Шведський актор Королівського драматичного театру Dramaten, драматург і театрознавець – Ханнес Мейдал та відома українська актриса театру і кіно – Катерина Кістень, – читали вірші із щойно виданого шведською мовою альманаху «Під відкритим небом України. Голоси з війни». Ця збірка – перша літературна антологія з України, видана шведською мовою видавництвом Ariel у співпраці зі шведським ПЕН майже за три десятиліття. 

Катерина Кістень
Катерина Кістень

Читання поезії супроводжувалося музикою українських композиторів – Бориса Лятошинського, Валентина Сильвестрова, Миколи Лисенка та Віктора Косенка, яку виконували шведські музиканти: Якоб Келлерманн – один з найвідоміших гітаристів Швеції, Крістіан Сварфар  – один з найвидатніших скрипалів Скандинавії та Наталія Пасічник – одна із всесвітньо визнаних концертуючих піаністок Швеції з українським корінням.

«Війна викликає у багатьох почуття відчаю і безсилля. Один із способів продемонструвати підтримку Україні, що досить важливо, – це бачити і слухати. Відкрити розум українській ідентичності та культурі, за захист яких люди зараз тисячами гинуть», –  каже ініціаторка фестивалю шведсько-українська піаністка Наталія Пасічник. 

Наталія Пасічник_Крістіан Сварфар
Наталія Пасічник та Крістіан Сварфар

«Європейський фестиваль: Українська Весна» триватиме майже місяць.

В один з фестивальних днів відома театральна та кіноактриса Стіна Екблад читатиме твори українських поетів «розстріляного відродження» у супроводі струнних з Королівського Стокгольмського філармонічного оркестру у програмі, в якій прозвучать твори Василя Барвінського та Бориса Лятошинського. 

Також, публіка зможе познайомитись з двома юними українськими піаністками – Ганною Козяк (16 років) зі Львова та Амелією Плошко (14 років) з Києва.

В іншому концерті «Музи – НЕ мовчать», – звучатиме музика сестер Богдани Фроляк та Ганни Гаврилец у виконанні струнних симфонічного оркестру Львівської національної філармонії під керівництвом Володимира Сивохіпа. Відомий український піаніст Йожеф Ермінь виконає присвяту Богдани своєму вчителю композитору Мирославу Скорику, а також «Молитву» Скорика для фортепіано та струнного оркестру. Музику Ганни та Богдани співатиме Камерний хор стокгольмської церкви Святого Якова. 

Під час відкриття фотовиставки італійського фотографа Алекса Майолі «Анатомія Війни», – відбудеться виступ українського піаніста Антона Бондаренка з Дніпра разом із молодою литовською скрипалькою Юстиною Аушкеліте Россі.

У концерті-лекції «Подорож українською музикою та історією» у стокгольмському музичному педагогічному інституті, – українська піаністка Каміла Гурковська та британсько-українська скрипалька Софія Колупов – нещодавні студентки магістратури Королівського коледжу музики, – не просто виконують музику українських композиторів, які жили і творили у складних умовах, наприклад у концтаборах Сибіру, а й розкажуть про історичний контекст їх творчості.

У спільному концерті Академії Королівського філармонічного оркестру та Академії NOSPR з Катовіце «Пісні неба», – окрім музики польських композиторів, симфонії Густава Малера, прозвучить твір сучасної шведської композиторки Андреа Тарроді для фортепіано та струнних, присвячений шведській піаністці Наталії Пасічник. В основу твору «Пісні неба», що дав назву концерту, – покладено дві народні пісні: одну з України та одну зі Швеції. Також у концерті візьме участь відома польська співачка з українським корінням – сопрано Ольга Пасічник.

«Як ти відчуваєш, що боїшся?»
«Як ти відчуваєш, що боїшся?»

Театральна частина фестивалю представлена виставою режисера Ларса Рудольфссона «Як ти відчуваєш, що боїшся?» на малій сцені театру «Оріон». Назву спектаклю дала одна з 18 короткометражних п'єс, написаних протягом 2022 року молодими драматургами віком від 15 до 21 року, родом з Києва, Львова, Тернополя, Косіва та Харкова під керівництвом драматургині Лори Джей Кехілл. Вистава є дипломною постановкою 14 студентів-акторів Стокгольмського університету мистецтв, за участю чотирьох акторів театру «Оріон» у супроводі української віолончелістки Анни Нужи. Під час кожного показу глядачі знайомляться з юними драматургами у відео, де вони представляють себе і свою творчість. 

Анна Нужа
Анна Нужа

У кіночастині фестивалю будуть показані фільми: «Бачення метелика», «Щедрик», «Путівник», «Зима у вогні» та ін., а також фільм вбитого у Маріуполі литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс2». 

Під час гранд-фіналу фестивалю у престижному концертному залі стокгольмського музею за участю симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою висхідної зірки, диригента, родом з Харкова Ярослава Шемета, – звучатиме українська музика, яка раніше ніколи не виконувалась у Швеції. Зокрема, «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика та Третя симфонія Бориса Лятошинського. У фойє  буде відкрито виставку «Незламні» з 26 робіт 17 сучасних українських художників які, незважаючи на війну, продовжують свою творчу діяльність в Україні.

Кошти, отримані від продажу квитків з усіх подій, підуть на підтримку України.

Ольга Стельмашевська

Фото надані Українським інститутом у Швеції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-