У Мукачеві відкрили музей засновника Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі

У Мукачеві відкрили музей засновника Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі

Фото
Укрінформ
У Мукачеві відкрили меморіальний будинок-музей засновника Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Розташований музей під знаменитим Мукачівським замком "Паланок" на вулиці Ерделі, 22. Відкриття приурочили до дня пам'яті художника - він помер 19 вересня 1955 року.

Це - батьківський будинок Ерделі, тут він жив з 6 років разом із батьками до виїзду в Європу. Тут також була його майстерня. Є кілька відомих картин Ерделі, де зображена ця майстерня, дім і замок "Паланок", мальований з цієї локації.

У Мукачеві відкрили музей засновника Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі / Фото: Тетяна Когутич. Укрінформ

"Для Мукачева це велика подія. Ім'я Ерделі настільки відоме, що про нього не треба багато розказувати: є Закарпатська художня школа, яку він створив, є художники, яких Ерделі вчив, як Володимир Микита, який досі працює в Ужгороді. Тож ми хотіли створити тут не просто музей, а мистецький культурний хаб", - сказав художник, доцент Закарпатської академії мистецтв Атілла Копріва, якому належить ідея створення меморіального будинку-музею Ерделі.

За словами Копріви, це була справа не одного року - реконструювати викуплений батьківський будинок Ерделі почали минулого року. Щоб відтворити автентику, зокрема, майстерні, дивилися на картини Ерделі, де зображена майстерня в цьому дворі.

Так, у будинку відтворений дизайн часів першої половини - середини ХХ століття з речами та меблями, є фото, документи, ранні малюнки Ерделі. Також багато репродукцій його знаменитих картин.

Читайте також: У Берліні відкрили виставку українських художників-ілюстраторів

"Ерделі майже щонеділі їздив до батьків, вони тут обідали, а потім він мав можливість попрацювати. Відома картина "Мукачівський замок", ми визначили, що її Ерделі малював з двору сусідів - там краща проєкція", - зазначив Копріва.

Також меморіальний будинок-музей Ерделі в Мукачеві з літа 2022 року став прихистком для родин переселенців. Зокрема, в одній із гостьових кімнат тут проживає родина Олександра Жильцова з Києва. Художник створив тут серію робіт.

"Ми придбали будинок, почали ремонт. Вирішили, що це буде не просто меморіальний музей, а також і будинок, де творитимуть художники та студенти - у нас є Закарпатська академія мистецтва, також коледж імені Адальберта Ерделі. Зараз це стало актуально у зв'язку із війною - тут живе митець, який переїхав з початком війни з Києва", - сказав Копріва.

Читайте також: У Києві презентували першу збірку творів художниці-шістдесятниці Любові Панченко

Адальберт Ерделі (1891-1955) - відомий художник, педагог, основоположник Закарпатської школи живопису. Працював у жанрах портрета, пейзажу, натюрморту. За свої погляди та манеру письма переслідувався радянською владою. Творча спадщина Ерделі величезна, розкидана по багатьох країнах, містах і приватних колекціях. Ужгородський будинок художника у 2004 році пограбували невідомі та винесли майже п'ятдесят картин. Вдова художника Магдалина, якій на той час було 88 років, померла від серцевого нападу. Злочин не розкритий досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-