У Рівному розгорнули проєкт з оцифрування музейних колекцій

У Рівному розгорнули проєкт з оцифрування музейних колекцій

Фото
Укрінформ
Масштабний проєкт оцифрування культурної спадщини започаткували у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів директор музею Олександр Булига.

«Отримали грант Українського культурного фонду «Створення апаратно-програмного комплексу для обліку музейних предметів у електронній формі», який дозволив нам активніше застосовувати цифрові технології, зокрема, оцифрувати деякі із майже 140 тисяч музейних предметів різних колекцій. До речі, серед них - Почаївське «Євангеліє або благовістя богодухновенних євангелістів» 1780 року, яке вважається найбільшим українським стародруком. Його висота понад пів метра, ширина – 34, а товщина – 9 см», - розповів Булига.

Олександр Булига
Олександр Булига

Читайте також: Україна ініціює внесення історичного центру Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

За словами музейника, відтепер цю та інші особливо цінні та оригінальні пам’ятки книгодрукарства можна «погортати» на сайті музею, де розмістили оцифровані давні видання.

«Стародруки, які оцифровуємо - з 1574 до 1830 років, переважно релігійного змісту: «Біблії», «Євангелія», «Октоїхи», «Анфологіони», «Служебники», «Тріоді». Всього ж колекція стародруків музею нараховує майже 200 книг. Серед них є просто унікальні видання з друкарень Острога, Дермані, Києва, Почаєва, Львова, Новгород-Сіверського», - додає завідувачка сектору впровадження цифрових технологій музею Ольга Морозова.

Масштабний проєкт оцифрування культурної спадщини / Фото: Рівненський обласний краєзнавчий музей

Нині у музейній оцифрованій колекції можна побачити перше друковане в Україні видання «Євангелія», Острозьку Біблію 1581 року - перший повний переклад Старого і Нового Заповітів, «Октоїх» 1604 року, надрукований у Дерманському монастирі.

Читайте також: Національний музей у Львові створює NFT-колекцію унікальних зразків графіки

Зараз рівненські музейники беруть участь у грантових проєктах для отримання необхідного обладнання. Так, вже укладено угоду з Museum Berlin-Karlshorst про допомогу в оцифруванні музейної колекції та облікової документації.

Як повідомляв Укрінформ, нині в Україні майже 2000 музеїв.

Наслідки російської агресії показали вразливість музейних колекцій. Україна вже зазнала культурних втрат у вигляді поруйнованих та спалених музеїв в Іванкові на Київщині, Сковородинівці на Харківщині, вивезених музейних предметів з Мелітополя, Маріуполя. Міністерство культури та інформаційної політики України ініціює вдосконалення чинного законодавства у частині здійснення евакуації культурних цінностей під час воєнного стану.

Читайте також: Про музей Булгакова і насолоду від знищення

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні зафіксували 450 епізодів воєнних злочинів проти об’єктів культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-