Українська історія злочинів: у листопаді виходить перший true crime подкаст «Не та людина»

Українська історія злочинів: у листопаді виходить перший true crime подкаст «Не та людина»

Укрінформ
У листопаді на всіх подкаст-майданчиках буде доступний перший український true crime подкаст про серійного вбивцю «Не та людина».

Про це Укрінформу повідомили в PR-службі проєкту.

«Авторки проєкту – креативна продюсерка FILM.UA Олеся Лук’яненко (телесеріали «Схованки», «І будуть люди») та журналістка Анастасія Рахманіна (головна редакторка Media Business Reports) – концентруються на темах справедливості розслідування та судочинства, реінтеграції у суспільство колишніх в’язнів (зокрема хибно обвинувачених), протидії безкарності слідчих та бездіяльності суддів. Подкаст «Не та людина» матиме шість епізодів. У листопаді всі вони будуть викладені для безкоштовного прослуховування на провідних подкаст-майданчиках, де виходять подкасти партнера проєкту, The Ukrainians Media, а також на YouTube-каналі видання», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Український детективний серіал «Схованки» покажуть у Німеччині

Як зазначається, 25 років поспіль Сергій Ткач полював на дівчат і молодих жінок, переважно школярок віком 8-12 років. За словами маніяка, за цей час він убив і зґвалтував понад 100 жертв, а слідству – коли вже після арешту та зізнання Ткача збирали доказову базу, – вдалося довести 37 епізодів. У різні роки невідомого вбивцю розшукували на територіях трьох областей: Дніпропетровської, Запорізької та Харківської. Але постійно знаходили не тих. За злочини Ткача покарали як мінімум 9 чоловіків: одного засудили до розстрілу, інший помер від хвороб, відбувши у колонії 15 років, когось звинуватили у вбивстві родички, когось – власної доньки. Справа Ткача – це історія знищених життів, скалічених доль і злочинів правоохоронної системи, що триває й дотепер. Й саме цій історії та її наслідкам присвячений наративний подкаст про серійного вбивцю «Не та людина».

Авторки наводять статистику, відповідно якої майже 30% звинувачених потрапляють під приціл правоохоронних органів випадково, через виконання «плану посадок». І в суді їм немає на що сподіватися, адже виправдувальних вироків в Україні менше 1%.

Читайте також: В українських кінотеатрах покажуть «Подвійне життя Вероніки» Кесльовського

Яків Попович – один з «не тих людей», несправедливо засуджених за злодіяння Ткача. 2002 року його, тоді восьмикласника, звинуватили у вбивстві дев'ятирічної племінниці Яни Попович та забрали до відділка прямо зі школи. Там із 14-річного хлопця три дні вибивали зізнання, після чого направили до СІЗО, а потім до суду. Поповича засудили до максимального для неповнолітнього терміну – 15 років, з котрих він відсидів більше половини, повернувшись додому лише 2011-го. Ця трагедія й досі не відпускає Якова і його маму Галину, яка разом з ним зголосилася на інтерв’ю для проєкту. Адже батьки загиблої дівчинки тоді повірили сфальсифікованим доказам і до сьогодні вважають родича винним.

Авторки подкасту поспілкувалися і з іншими невинно засудженими, зокрема, з Миколою Демчуком. Він відсидів за злочини Ткача 4,5 року, й досі – вже 10 років – судиться з державою за компенсацію. Вибиваючи зізнання з 21-річного Миколи, правоохоронці зламали йому ногу, а потім більше тижня тримали в кабінеті, не звертаючись за медичною допомогою: чекали, коли зійдуть синці, щоб одразу передати до суду. Родичі затриманого дізналися, де він, коли Миколу вже відправили до колонії. Чергове засідання у справі Демчука мало відбутися на початку жовтня цього року, але його вкотре перенесли. Чому та як пручається система, у подкасті розповідає адвокатка Ірина Дерев’янко, що захищала інтереси п’ятьох із дев’яти «не тих людей» і для двох спромоглася добитися відшкодування.

Окрім несправедливо засуджених за злочини маніяка, серед спікерів подкасту є й ті, хто зрештою довів його справу до суду, – передусім, Анатолій Шайда, який тоді очолював слідчу групу Генпрокуратури, що зібрала доказову базу 37 доведених вбивств Ткача. Про те, як в Україні йдуть справи з виявленням і розшуком «серійників», авторкам подкасту розповіли Руслан Сушко, адвокат, ексстарший слідчий з особливо важливих справ Головного слідчого управління МВС України, та криміналіст-психолог, завідувач відділу психологічних досліджень КНДІСЕ Юрій Ірхін. Обидва свого часу входили до групи, що фактично створила українську теоретичну й практичну школу «маніякознавства», яка нині занепала. Проєкт порушує проблему не лише несправедливо засуджених, а й загалом реабілітації та ресоціалізації колишніх в’язнів, – через інтерв’ю з правозахисником Андрієм Діденком, що внаслідок сфабрикованого звинувачення провів за ґратами вісім років, отримав там юридичну освіту, а нині консультує в’язнів щодо їхніх прав і можливостей оскарження вироків.

Читайте також: Українським документалістам вдалося зняти окупований Донецьк

Як зазначається, подкаст «Не та людина» – масштабний багатошаровий проєкт із десятками аспектів болючих і важливих тем, і недарма для його реалізації було обрано саме жанр true crime. Цей формат – розповідь і аналіз реальної кримінальної історії – наразі є одним з найпопулярніших у світі. Варто згадати хоча б такі топ-серіали, як «Американська історія злочинів» (FX), «Бесіди з убивцею: записи Теда Банді» (Netflix), серіал «Таємниці мільярдера» (HBO), який не просто розповів історію, а й допоміг притягти до відповідальності Роберта Дерста, вбивцю-багатія, що роками знущався з правосуддя.

Повідомляється також, що наразі студія FILM.UA у партнерстві з міжнародним дистриб’ютором APC працює над розробкою восьмисерійного серіалу на основі історії невинно засуджених за злочини Ткача.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Сторінка проєкту на Фейсбуці тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-