Таємниця старого Лами, Бог свободи та Твій інстащоденник – новинки від ВСЛ

Таємниця старого Лами, Бог свободи та Твій інстащоденник – новинки від ВСЛ

Укрінформ
Дайджест книжкових новинок, якими діляться напередодні виставки провідні українські видавництва

Укрінформ продовжує знайомити читачів з найпопулярнішими книжковими хітами від українських видавництв, які вони представлять на Х Міжнародному фестивалі Книжковий Арсенал з 23 по 27 червня у Києві.

Цього разу про книжкові новинки від українських авторів нам розповіли у Видавництві Старого Лева.

● «Ласощі для Медора», Андрій Бондар

Фото: Видавництво Старого Лева

Це збірка есеїв, які Андрій Бондар написав упродовж 2017-2020 років. Есеїстика тут є способом досліджувати й осмислювати світ через власну систему цінностей і досвіду. За інтелектуальним роздумом прозирає відвертість, а в формі короткої прози ховаються глибші сенси й часом несподівані висновки: порожнечу можна наповнити, визначення «падіння з висоти власного зросту» може стосуватися не лише травмування тіла, а й морального падіння, яке завжди відбувається з висоти власної етичної конструкції, а втрати згодом можуть обернутися набутками, варто лише поглянути на них під іншим кутом зору.

● «Смерть лева Сесіла мала сенс», Олена Стяжкіна

Роман Олени Стяжкіної про нашу війну й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986-му році. Магія фотографії та запозичених імен перетворює незнайомців на гілки генеалогічного дерева – і вони врешті стають родиною, головна в якій — маленька дівчинка. У книжці безліч переходів – стоматолог стає воєнним хірургом, цап – сапером-собакою, боягузливий радянський чиновник набуває рис янгола-охоронця, продавчиня косметики перетворюється на інструктора зі снайперської стрільби... В українському Донбасі. На початку ХХІ століття. Проте час у книжці – доволі умовна величина.

Це перший роман авторки українською мовою – втім, не повністю: за задумом, українська тут – чи не найголовніша точка переходу, в якій свідоме прощання з російською означає для героїв та негероїв можливість бути собою.

● «Бог свободи», Юлія Мусаковська

У цій поетичній збірці – історії становлення, боротьби і трансформації, коли повсякденне стає силою, а сила перетворюється на вразливість. Адже в усі часи були й будуть ті, хто вірять у божественну природу свободи, готові платити за неї своїм спокоєм, і навіть життям. Хиже лисеня в нагрудній кишені – одна з ключових метафор цієї поезії.

● «Таємниця старого Лами», Дорж Бату

В основі книжки – реальні події з життя автора та реальні персонажі. Це не просто збірка оповідань про Вчителя, як може здатися на перший погляд. Кожен читач знайде у цій книжці щось своє: для когось ця історія привідкриє таємниці Вчення і буддійського світосприйняття. Для когось вона буде екскурсом у жорстокі радянські часи й покаже, що доля всіх народів, які були загнані в СРСР, трагічно схожа. А для когось вона буде просто неймовірно веселою і сумною водночас, детективною пригодою двох хлопчаків та їхнього старого Вчителя Чімітдоржа-лами.

Неповторну атмосферу книжки доповнюють чудові ілюстрації Ярини Жук і QR-коди з відеороликами.

● «20+1 або Земля мертвих», Павло Вольвач

Книжка в жанрі кросовер, в якій автор використовує класичні засоби мемуаристики не лише задля створення галереї знакових портретів доби, а й задля вибудови власної біографії як плетива «перехресних стежок» з усіма тими діаметрально різними людьми.

Поруч із класиками української літератури тут присусідилися люди-тіні родом із люмпен-криміналізованих запорізьких «посьолків», в одній компанії опинилися музикант із солідним тюремно-героїновим стажем, «запоребрикові» контркультурні діячі, призабуті вітчизняні політв’язні, й ця неоднорідність прозових рисунків Вольвача дозволить читачеві пробратися до кухонь абсолютних геніїв та істинної нечисті, почути мертвих — побачити живих.

● «36 і 6 котів-рятувальників», Галина Вдовиченко

Це нова, уже четверта за ліком книжка котячої епопеї відомої української письменниці Галини Вдовиченко. Цього разу невгамовні хвостаті герої створюють котячу рятувальну службу. Коти виїжджають на виклики, проте відчути себе справжніми рятувальниками їм не вдається. Їх переслідує невдача за невдачею: то витягають з автомата з чіпсами єнота, який не вважає себе потерпілим, то вихоплюють з-під коліс на швидкісній трасі загублений кимось пакунок із сухим кормом, та замість подяки отримують звинувачення у крадіжці…

Під час чергового виклику загадково зникає Коментатор-Чорний кіт. Поки друзі скрізь його розшукують, у місті розгортається кампанія з дискредитації котів-рятувальників. Чи вдасться котам вибратися з халеп і небезпек, які на них чигають звідусіль, – читайте у цікавій і динамічній історії з чудовими ілюстраціями Наталки Гайди.

● «Е-е-есторії екскаватора Еки», Вікторія Амеліна

Ека – маленький екскаватор. Але пригоди в нього великі, часом – світового масштабу. Він, мов справжній супергерой, може занапастити чи врятувати світ. Ека любить розповідати про свої дивовижні пригоди: як вичерпав ковшем пів моря, як зірвав із неба зірку, як ледь не викрав айсберг у Антарктиді. Ека дуже хоче бути корисним. То святому Миколаю допоможе, то скелет динозавра в музей привезе, то врятує від знищення улюблений парк. Можливо, як відомий барон Мюнхгаузен, Ека трішечки перебільшує у своїх е-е-есторіях? Але на те вони й «Е-е-есторії екскаватора Еки» – кумедні історії найбалакучішого екскаватора в світі.

● «Мирослава та інші з нашого двору», Ольга Купріян

Це кумедна і щира повість для юних читачів письменниці Ольги Купріян про всі ті дива і перипетії, що трапляються з нами тільки в дитинстві, коли тобі десять і канікули – це ціле життя тривалістю в літо!

Микита і Мирослава дружать, сваряться і знову миряться, вчаться заробляти свої перші гроші, вигулюючи песика баби Соні чи маленьку Злату, намагаються викликати Гумову Дупу... А ще проживають разом усі радощі та сум і вміють насолоджуватися малим – як-от клаптиком літака «Мрія» у небі!

● «Дарую братика за підписку. Твій інстащоденник», Саша Кочубей

Ця книжка – два в одному. З одного боку – це дотепна повість Саші Кочубей про дівчинку Зо, яка вирішила стати популярною блогеркою. Зображати із себе зразкову інфлюенсерку зовсім не просто, коли улюблена іграшка твого пса – труси, а твій менший брат наставляє ріжки під час фотосетів і цупить твої лаки для нігтів. Чи вдасться Зо набрати мільйон підписників, ти дізнаєшся, прочитавши книжку.

Якщо обернути книжку іншим боком, ти отримаєш інстащоденник для блогерів-початківців. Авторка ділиться великими й маленьками інстасекретами: як розробити блогерську стратегію, оформити шапку профілю, які фото публікувати, як знімати сторіз та прямі ефіри, як відрізнятися від інших блогів. Інстащоденник – це майже як шкільний щоденник, тільки веселіше: з уроками, але без оцінок і правил.

Підготувала Любов Базів за матеріалами Видавництва Старого Лева

Про новинки до Книжкового Арсеналу від інших видавництв можна почитати за посиланням:
● «Графічна адаптація бестселера «Sapiens», «Вільна» та артбук з українськими селебрітіз – новинки до Книжкового Арсеналу»
● «Людинократія, розгадка геніальності та як відвернути кліматичну катастрофу
»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-