12 квітня: народний календар і астровісник

12 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вербна неділя; б’ємо вербою по коронавірусу і чим не варто нехтувати найближчим часом

Сьогодні Вербна неділя – саме так здавна називали українці свято Входу Господнього в Єрусалим і яке було останньою урочистою подією перед початком Страсного тижня, що закінчувався Пасхою.

Цього дня Ісус верхи на віслючку тріумфально в’їхав в Єрусалим. Місцевий люд радо вітав Ісуса, встилаючи Йому дорогу пальмовим гіллям. В Україні пальма не росте, тому наші пращури замінили її вербою. Саме верба й стала одним із головних символів цього свята. Люди зранку йшли до храмів аби посвятити вербу, бо вірили у цілющу властивість освячених гілочок. Це дерево сповіщало про прихід весни, мало багато лікувальних властивостей. Першими намагалися взяти гілочки діти, адже кому дістанеться найбільша, «той буде найщасливішим». При цьому годилося відщипнути пухнастого котика і проковтнути, «щоб горло не боліло і не наростали в ньому гулі». Кому дісталась суха гілка, то значило, що у господарстві не вестимуться вівці. Повертаючись з церкви, селяни встромлювали більші галузки біля дороги чи на городі, «щоб освячене дерево пустило глибоке коріння». Посвячені галузки верби клали не тільки біля ікон, але й затикали у хліві та стайні, «щоб нечиста не правувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі». На Закарпатті гілочки освяченої верби чоловіки стромляли до капелюха.

Іменинники  сьогодні Іван, Захар.

19 місячний день, Місяць у Стрільці. Від сьогодні характер інформаційних потоків зазнає суттєвих змін, адже Меркурій з 12 по 28 квітня проходитиме по сектору Овна. Образна розмитість мислення відступить у тінь, а до процесів мислення додасться гостра логічна складова, притаманна Овну. Діти, які народяться в цей період, матимуть гострий розум і будуть вельми кмітливими. На нас очікують швидкі знайомства, швидка поведінкова реакція на будь-які події; ми стаємо більш рішучими, але й більш різкими в судженнях і більш безкомпромісними. Хтось жертвуватиме фактами заради чогось… як йому здається, більш вагомого, більш суттєвого, але не варто забувати, що факти – це фундамент усього того, що має стояти нехай і не вічно, але тривалий період – тож нехтувати ними не варто. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – -2,9, а найтеплішим у 2015 –  +23,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-