Не цензура, а захист: Жадан схвалює заборону антиукраїнської літератури

Не цензура, а захист: Жадан схвалює заборону антиукраїнської літератури

Укрінформ
Накладення заборони на завезення певних пропагандистських книг з Росії до України є виправданим кроком в умовах війни.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив письменник Сергій Жадан.

“Для країни, що опирається агресії, досить логічно забороняти контент, спрямований проти неї. Якщо у Росії продукують антиукраїнську літературу, справедливо не допускати її на територію України. Якщо російські письменники їздять на Донбас до сепаратистів і пишуть на їх підтримку книги, то як ці твори можуть у нас продаватися? Це була б ознака капітуляції", - сказав Жадан.

Він додав, що “наразі йде мова не про цензуру, а про захист”.

Читайте також: Прем’єра “Розділові Наживо” із Сергієм Жаданом відбудеться 11 грудня

При цьому Жадан наголосив на неприйнятності державного цензурування культурної сфери. “Місця для державної цензури у книговидавництві немає, але певне регулювання потрібне. В умовах російсько-української війни, коли ми є жертвами інформаційної агресії, державне регулювання повинне бути. У нас так говорити не прийнято через скептичне ставлення до держави та її втручання у гуманітарну сферу. Однак, слід вирости із цього підліткового сприйняття власної держави. Така вже вона у нас є, іншої – немає. Якщо ми хочемо й далі залишатися окремішнім суспільством та мати свою країну, то її треба підтримувати й разом будувати”, - зазначив письменник.

Також письменник заявив, що українська літературна сфера дуже потребує збільшення державної підтримки.

“Читання треба популяризувати, йому потрібна суспільна й державна підтримка. У цій сфері втручання держави є не загрозливим, а навпаки – доцільним й навіть необхідним”, - сказав Жадан.

Водночас він заперечив, що має наміри піти незабаром у політику. “Ні, я не збираюся робити цього. У мене є чим зайнятися, тож поки що всі запрошення йти в політику відкидаю”, - зазначив письменник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-