Нобелівський комітет дав дві премії з літератури — за цей і минулий рік

Нобелівський комітет дав дві премії з літератури — за цей і минулий рік

Укрінформ
Лауреатами Нобелівської премії з літератури за 2018 і 2019 роки стали письменники з Польщі та Австрії Ольга Токарчук та Петер Гандке.

Про це повідомляється в офіційному Твітері премії.

Читайте також: Нобелівську премію з хімії дали за розробку літій-іонних батарей

"Нобелівська премія з літератури за 2018 рік присуджується польському автору Ользі Токарчук. Нобелівська премія з літератури за 2019 рік присуджується австрійському автору Петеру Гандке", - йдеться у повідомленні.

Минулого року ця премія не присуджувалася через пов’язаний з одним із членів Нобелівського комітету скандал.

Ользі Токарчук присуджується премія "за уявну розповідь, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин меж як форми життя".

Петеру Гандке - "за впливовий твір, який з мовною винахідливістю досліджує периферію та специфіку людського досвіду".

Токарчук - польська письменниця, яка народилася у родині вихідців з України. Лауреат літературної премії "Ніке" та міжнародної Букерівської премії.

Гандке - австрійський письменник і перекладач, нагороджений багатьма преміями. Став відомим наприкінці 1960-х - на початку 1970-х завдяки творам "Наруга над публікою" і "Страх воротаря перед пенальті".

Премії будуть вручені лауреатам 10 грудня в Стокгольмі.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня Нобелівська премія 2019 року із фізіології і медицини дісталася одночасно Вільяму Р. Каеліну-молодшому, серу Пітеру Дж. Раткліффу і Греггу Л. Семенцу за їхнє відкриття про те, як клітини відчувають і пристосовуються до наявності кисню.

В галузі фізики нагороду присудили Джеймсу Піблсу "за теоретичні відкриття у фізичній космології", а також Мішелю Майору і Дідьє Квелоцу"за відкриття екзопланети, яка обертається навколо зірки сонячного типу".

Нобелівську премію з хімії присудили Джону Б. Гудену, М. Стенлі Уіттінгему і Акірі Йошіно за розробку літій-іонних батарей.

Лауреатів Нобелівської премії з питань миру та економіки оголосять 11 жовтня і 14 жовтня відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-