Календар на всю голову. 21 вересня

Календар на всю голову. 21 вересня

Укрінформ
Цього дня 1937 року вийшов фантастичний роман "Хоббіт, або Туди і Звідти", а в 1947 році в Портленді народився Стівен Кінг

21 вересня 19 року до н.е. в місті Бриндізі, Італія, помер Публій Вергілій - давньоримський поет. Автор патріотичного епосу "Енеїда".

21 вересня 1451 року євреям Голландії було офіційно велено носити на одязі розпізнавальні знаки.

21 вересня 1452 року в місті Феррара, Італія, народився Джироламо Савонарола - флорентійський поет, монах-домініканець, реформатор. У 1494 році цей антімодерніст проголосив Христа королем Флоренції і при підтримці Франції заснував Флорентійську теократичну республіку.

21 вересня 1576 року в Римі, Італія, помер Джироламо Кардано - італійський математик, інженер, філософ, медик і астролог. На його честь названі відкриті, Сципіоном дель Ферро, формули вирішення кубічного рівняння (Кардано був їхнім першим публікатором), карданний підвіс і карданний вал.

21 вересня 1709 року в місті Бандери, Молдова, помер Іван Мазепа - український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній і всій Наддніпрянській Україні. Князь Священної Римської імперії. Представник шляхетного роду Мазеп-Колединський Курч (герб) з Київщини. В молодості він служив при дворі короля Яна II Казимира. За обрання гетьманом, Іван Мазепа намагався відновити авторитет гетьманства в Україні. Він зробив великий внесок в економічно-культурний розвиток Лівобережжя. Кавалер орденів Андрія Первозванного і Білого Орла.

21 вересня 1853 року в Гронінгені, Нідерланди, народився Камерлінг-Оннес Гейке - голландський фізик і хімік. Лауреат Нобелівської премії з фізики. У колег він заслужив почесне прізвисько "Пан Абсолютний Нуль".

21 вересня 1860 року в місті Франкфурт-на-Майні (земля Гессен, Німеччина) помер Артур Шопенгауер - німецький філософ-ірраціоналіст, мізантроп. Він тяжів до німецького романтизму, захоплювався містикою, цінував філософські ідеї буддизму. Тим часом, Шопенгауер критикував своїх сучасників - Гегеля і Фіхте, називав існуючий світ, на противагу софістичним, як він висловлювався вигадками Лейбніца, - "найгіршим з можливих світів", за що отримав прізвисько "філософа песимізму". Основна філософська праця - "Світ як воля і уявлення" ("Die Welt als Wille und Vorstellung"), коментуванням і популяризацією якого Шопенгауер займався до самої смерті.

21 вересня 1866 року в Бромлі (графство Кент, Лондон) народився Герберт Уеллс - англійський письменник і публіцист, представник критичного реалізму, прихильник фабіанського соціалізму. Автор сорока романів, найзнаменитіші з яких: "Війна світів", "Машина часу", "Людина-невидимка", "Перші люди на Місяці", "Їжа богів", "Острів доктора Моро" та ін.

21 вересня 1866 року в Руані, Франція, народився Шарль Ніколь - французький мікробіолог, який встановив причини виникнення висипного тифу.

21 вересня 1918 року в Сьюдад-Гусмані (Халіско, Мексика) народився Хуан Хосе Арреола - класик мексиканської літератури, професор Театральної школи витончених мистецтв, Національного автономного університету Мексики. Він ввів в літературу Мексики жанр інтелектуальної фантастики, філософські проблеми людського буття, яким присвячені збірки оповідань: "Різні вигадки", "Конфабуларио", де дія розгортається одночасно в світі реальності і в світі фантастики. Роман "Свято" малює життя провінції.

21 вересня 1920 року Радою Народних Комісарів України було введено обов'язкове вивчення української мови в школах з неукраїнською мовою навчання. Подальші кроки з українізації також мали досить дієвий характер. Раднарком України створив нормативно-правову основу для правового впровадження української мови в УРСР.

21 вересня 1929 року в Талліні, Естонська Республіка, народився Едгар Вальтер - естонський письменник, художник-ілюстратор і карикатурист.

З 21 вересня по 23 грудня 1933 року в місті Лейпциг почався судовий процес над комуністами, яких звинувачують у підпалі рейхстагу. Коли в січні 1933 року в Німеччині до влади прийшли фашисти, одним із першочергових завдань вони вирішили покінчити з Комуністичною партією Німеччини. Скрізь її виставляли як найлютішого ворога народу. З цією метою і був інсценований нацистами судовий процес проти комуністів, помилково звинувачених у підпалі рейхстагу.

21 вересня 1934 року в місті Вестмаунт, Канада, народився Леонард Коен - канадський поет, співак і композитор.

21 вересня 1937 року вийшов фантастичний роман "Гобіт, або Туди і Звідти" ("The Hobbit, Оr There Аnd Back Again") англійського письменника Джона Толкіна. Це була перша опублікована робота, яка описала всесвіт Середзем'я, над якою автор працював більше двадцяти років. Вона зустріла успіх у критиків і принесла великий прибуток, що спонукало видавництво Allen & Unwin просити письменника надати продовження. Комерційний успіх і популярність отримала продовження - "Володар перснів", безсумнівно набагато більш похмурий і серйозний твір, в порівнянні з "Гобітом". З метою узгодженості між двома книгами Толкін вносить зміну в текст "Гобіта", зокрема, щодо Голлума.

21 вересня 1938 року в Сантурці (Країна Басків, Іспанія) народився Едуардо Уркуло - іспанський художник і скульптор.

21 вересня 1940 року після перших бліц-бомбардувань авіацією Люфтваффе, які почалися з 7 вересня, в Лондоні було прийнято рішення використовувати метро як ... бомбосховище.

21 вересня 1944 року в місті Вінніпег (провінція Манітоба, Канада) помер Олександр Кошиць - український хоровий диригент, композитор, етнограф і письменник-мемуарист.

Фото: SCOTT EISEN / GETTY IMAGES FOR WARNER BROS.
Фото: SCOTT EISEN / GETTY IMAGES FOR WARNER BROS.

21 вересня 1947 року в Портленді (шт. Мен, США) народився Стівен Кінг - американський письменник, що працює в різноманітних жанрах, включаючи жахи, трилер, фантастику, фентезі, містику, драму. Отримав прізвисько "Король жахів". Продано більше 350 млн екземплярів його книг, за якими було знято ряд художніх фільмів, телевізійних постановок, а також намальовані комікси. Кінг опублікував 55 романів, в тому числі сім під псевдонімом Річард Бахман, і п'ять науково-популярних книг. Літератор написав близько 200 оповідань, більшість з яких були зібрані в дев'ять авторських збірок. Дія багатьох творів Кінга відбувається в його рідному штаті Мен.

21 вересня 1949 року в Бейпіні (тепер - Пекін) була скликана перша сесія Китайської Народної політичної консультативної конференції. На ній була закріплена організація нової держави - Китайської Народної Республіки, і обраний склад його керівників. Біля керма став, природно, товариш Мао Цзе-дун.

Фото: NOAM GALAI VIA GETTY IMAGES
Фото: NOAM GALAI VIA GETTY IMAGES

21 вересня 1950 року в Еванстоні (шт. Іллінойс, США) народився Білл Мюррей - американський актор. Він знявся в картинах: "День бабака", "Мисливці на привидів", "Королівство повного місяця", "Академія Рашмор", "Труднощі перекладу", "Зламані квіти", "Кава та сигарети".

21 вересня 1962 року в Києві помер Рафаїл Скоморовський - прозаїк українського походження, поет, перекладач, журналіст. Член Спілки письменників.

21 вересня 1963 року в Вашингтоні відбулося урочисте освячення площі під будівництво пам'ятника Тарасу Шевченко. На церемонії були присутні українські громадські діячі, американські політики, гості з-за кордону, священнослужителі, було озвучено привітання президента США Джона Кеннеді.

21 вересня 1965 року в Неї-сюр-Сен, Франція, народився Фредерік Бегбедер - модний французький прозаїк, публіцист, літературний критик і редактор. Він - автор романів-бестселерів: "99 франків", "Вікна в світ", "Кохання живе три роки", "Французький роман".

21 вересня 1971 року в Буенос-Айресі, Аргентина, помер Бернардо Усай - аргентинський фізіолог, який отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини. Він став першим латиноамериканським лауреатом Нобелівської премії в науці.

21 вересня 1972 року в Манчестері, Англія, народився Ліам Галлахер - колишній вокаліст британської рок-групи "Oasis". У 2009-2014 рр. він був фронтменом "Beady Eye". Його ексцентричну поведінку, характерний стиль виконання і своєрідна постава були постійним об'єктом обговорення преси. Ліам - одна з найпомітніших фігур напрямку брит-поп в 1990-х рр.

21 вересня 1974 року в Нью-Йорку, США, померла Жаклін Сюзанн - американська письменниця, автор жіночих романів. Наприклад, її "Долина ляльок" ("Valley оf Тhe Dolls") подолала тираж 30 млн примірників. З кінця 1940-х рр. ходили чутки про бісексуальність письменниці. Їй приписували зв'язок з Керол Лендіс, великий романс Коко Шанель і легендою Бродвею Етель Мерман. Однак, близькі друзі Сюзанн завжди заперечували всі подібні твердження.

21 вересня 1976 року в Києві помер Микола Тараканов - український хоровий диригент і педагог. Народний артист.

21 вересня 1981 року в Києві помер Іван Білодід - видатний український мовознавець, педагог, академік АН. Заслужений діяч науки.

21 вересня 1985 року зі шлягером "Money For Nothing" британська рок-група "Dire Straits" очолила американський хіт-парад.

21 вересня 1987 року в місті Форт-Лодердейл (шт. Флорида, США) раптово помер Джако Пасторіус - геніальний джазмен, американський бас-гітарист і контрабасист. Джако впав у кому. Тоді його підключили до апарату штучного життєзабезпечення. Перший час лікарі прогнозували поліпшення, проте, повторне обстеження пацієнта показало: через розвинену внутрішньочерепну кровотечу настала смерть мозку. У віці 36 років Джако помер, не виходячи з коми.

21 вересня 1993 року Україна підключена до системи міжнародних банківських переказів SWIFT.

21 вересня 1998 року по американському телебаченню показано запис допиту президента США Білла Клінтона в справі Моніки Левінські. 17 серпня, даючи свідчення Великому журі, господар Білого дому публічно визнав, що у нього були "неприйнятні відносини" з міс Левінські. Через роки ставлення американців до 42-го президента ненабагато змінилося. У 2014 році Квінніпекський університет провів опитування, яке показало: в рейтингу кращих післявоєнних президентів США Білл Клінтон займає третє місце. Його випередили Рональд Рейган і Джон Кеннеді.

21 вересня 2001 року в Сілвер-Спрінг (шт. Меріленд, США) померла Оксана Вікул - українська балерина, відома виконанням українських народних танців в модерному напрямку.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-