17 вересня: народний календар і астровісник

17 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Від чого оберігає «Неопалима купина», куди показує компас осені та яким буде життя за Діви

Сьогодні Церква згадує священномученика Вавилу, єпископа Антиохійського, а також постраждалих разом із ним трьох отроків: Урвана, Прилидіана, Єпполонія. Священномученик Вавила мешкав в Антиохії в ІІІ столітті. Якось в Антиохії святкували  чергове язичницьке свято. Імператор хотів зайти в храм під час літургії, але Вавила вигнав можновладця. За це священника арештували, закували у важкі залізні ланцюги й повели містом, примушуючи поклонитися поганським богам. Вавилу супроводжували три хлопчики 7, 9 і 12 років. Їх теж схопили, а згодом усіх підвісили на дереві й піддали тортурам вогнем. Побачивши таку непоступливість, імператор наказав відтяти християнам голови. Святого Вавилу поховали разом з отроками. В 351 році імператор Констанцій Галл збудував у Дафні (передмісті Антиохії) невеличкий храм, до якого переніс тіла мучеників. Це стало першим відомим офіційним випадком перенесення мощей християнських святих. Візантійський християнський історик Сократ Схоластик у своїй “Церковній історії” розповідає легенду, що коли Юліан Відступник, відомий тим, що відкрив язичницькі храми, прийшов до оракула дафнійського Аполлона аби почути пророцтво, то не зміг отримати відповідей на власні запитання через те, що дух “злякався сусіда, мученика Вавили, тіло якого лежало неподалік...”

А ще сьогодні чудотворної ікони Божої Матері «Неопалима Купина». В народі її вважали чудотворною і помічною під час пожеж, грому, блискавок та будь-якого іншого стихійного лиха.

Іменинники сьогодні Яків, Григорій, Павло, Іван, Петро, Єфросинія.

18 місячний день. Слоган не тільки цього дня, але й тижня: “Не метушіться!” Так-так, настав останній тиждень періоду Діви, тож на часі життя в розміреному темпоритмі, без суєти і смикань. Просто спокійна розмірена праця, спокійна діловитість. Продовжуйте й завершуйте всі раніше розпочаті проєкти, відшліфовуючи все до найменших дрібниць. “Межі досконалості немає”, — саме за таким принципом живе Діва, тому й ми маємо слідувати цій настанові. Нині прогрес у будь-якій царині життя можливий завдяки напруженій добросовісній праці, професійності, відповідальності, дотриманню правил і законів, а також ієрархії. Попереду переломний момент року — день осіннього рівнодення. Природні ритми, так само як і людські, хоч і непомітно, уповільнюються. Настає сприятливий час для роздумів, аналізу, підбиття підсумків. Спокійно обдумаймо все, що відбулося за весну і літо, “законсервуймо” позитивне, а від усього зайвого і непотрібного позбудемося. Зима близько.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1952, – +1,0, а найтеплішим у 1939 – +28,5. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-