Календар на всю голову. 25 серпня

Календар на всю голову. 25 серпня

Укрінформ
Цього дня Галілео Галілей представив Великій раді і дожу Венеції новий пристрій - телескоп, а французькі колоністи в Північній Америці заснували Новий Орлеан

25 серпня 1609 року Галілео Галілей продемонстрував Великій раді і дожу Венеції новий пристрій - телескоп, який складався з двох лінз і давав трикратне збільшення. В січні 1610 року пристрій був удосконалений, і телескоп Галілея міг збільшувати в 33 рази, що дозволило відкрити супутники Юпітера, кратери на Місяці і виявити, що Чумацький шлях складається з безлічі зірок.

25 серпня 1718 року французькими колоністами в Луїзіані засноване поселення, яке назвали на честь регента Франції герцога Орлеанського. Сьогодні це місто називається Новий Орлеан.

25 серпня 1744 року в місті Морунген (Східна Пруссія) народився Йоганн-Готфрід Гердер, німецький філософ, теолог, поет, історик культури, творець історичного розуміння мистецтва, який вважав своїм завданням "все розглядати з точки зору духу свого часу". Один з провідних діячів пізнього Просвітництва.

25 серпня 1776 року в Единбурзі помер Девід Юм, шотландський філософ, представник емпіризму, психологічного атомізму, номіналізму і скептицизму; економіст і історик, публіцист, один з найбільших діячів шотландського Просвітництва.

25 серпня 1819 року в Глазго (Шотландія) народився Алан Пінкертон – американський сищик і розвідник; найбільш відомий як засновник "Національного детективного агентства Пінкертона". Під час Громадянської війни в США він працював на розвідку Союзу.

25 серпня 1822 року у місті Слау поблизу Лондона помер Фрідріх Вільгельм Гершель, англійський астроном. Він зажив слави тим, що відкрив планету Уран, а також двох її супутників - Титанію і Оберон, два супутника Сатурна і інфрачервоне випромінювання.

25 серпня 1830 року в Брюсселі почався стихійний бунт, який переріс в Бельгійську революцію. У результаті Бельгія відокремилася від Сполученого Королівства Нідерландів, ставши суверенною державою.

25 серпня 1867 року в Лондоні помер Майкл Фарадей, англійський фізик-експериментатор і хімік. Член Лондонського королівського товариства (1824) і безлічі інших наукових організацій. Він відкрив електромагнітну індукцію, що лежить в основі сучасного промислового виробництва електрики і багатьох його застосувань і створив першу модель електродвигуна. Серед інших його відкриттів - перший трансформатор, хімічна дія струму, закони електролізу, дія магнітного поля на світло. Саме цей вчений першим передбачив електромагнітні хвилі.

25 серпня 1875 року 27-річний капітан англійського торгового флоту Меттью Уебб став першою людиною, яка перепливла Ла-Манш - з Дувра в Кале. Це зайняло 21 годину 45 хвилин.

25 серпня 1876 року в Відні (Австрія) народився Віктор Конрад, американський фізик австрійського походження, сейсмолог і метеоролог. Він став першим директором австрійської сейсмологічної служби. У 1938 році вчений емігрував в США, продовживши академічну кар'єру в Нью-Йорку, Каліфорнії і Кембриджі. Наукові дослідження Віктора Конрада зібрані в 240 опублікованих роботах по метеорології, кліматології і сейсмології. Його іменем названа структура переходу континентальної кори ("Поверхня Конрада").

25 серпня 1900 року у Веймарі помер Фрідріх Ніцше, німецький мислитель, класичний філолог, поет, творець самобутнього філософського вчення. Автор знаменитих книг "Так казав Заратустра", "Жадання влади", "По той бік добра і зла".

25 серпня 1918 року в місті Лоренс (штат Массачусетс, США) народився Леонард Бернстайн, американський композитор, піаніст і диригент. Диригував багатьма провідними оркестрами світу, головний диригент Нью-Йоркської філармонії (1958-1969). Саме він вперше виконував багато творів американських композиторів; автор балетів, симфоній, мюзиклів та інших музичних творів.

25 серпня 1919 року було відкрито перший в світі регулярний міжнародний авіаційний маршрут Лондон-Париж.

25 серпня 1924 року в селі Солошине (Полтавська область) народився Павло Загребельний, український письменник. Він є автором понад сорока романів, зокрема, «День для прийдешнього», «Шепіт», «З погляду вічності», «Розгін», «Намилена трава», «Переходимо до любові», «Роксолана», «Брухт», «Юлія, або Запрошення до самовбивства».

25 серпня 1930 року в Единбурзі народився сер Шон Коннері, британський кіноактор і продюсер. Він знявся у понад 70 фільмах. Коннері уславився втіленням на екрані образу Джеймса Бонда (у шести епізодах Бондіани), ставши першим і надалі класичним втіленням цього образу. Вважається одним з кращих майстрів сучасності і одним з кращих акторів всіх часів і народів.

25 серпня 1944 року після більше чотирьох років нацистської окупації французька друга мотопіхотна дивізія і американська четверта піхотна дивізія звільнили Париж. Опір німців був невеликим і командувач німецького гарнізону генерал Дітріх фон Хольтіц, який проігнорував наказ Адольфа Гітлера спалити Париж вщент, підписав опівдні формальний акт про капітуляцію. На наступний день після звільнення Парижа війська генерала Шарля де Голля пройшли переможним маршем по Єлисейських полях.

25 серпня 1950 року екрани Японії вийшов фільм "Расьомон" Акіри Куросави з Тосіро Міфуне в головній ролі. Наступного року картина завоювала Головний приз на кінофестивалі у Венеції і принесла світову славу його творцям.

25 серпня 1956 року в місті Блумінгтон (штат Індіана, США) помер Альфред Кінсі, американський біолог і сексолог, професор ентомології та зоології, засновник інституту з вивчення сексу, статі та відтворення (1947) при Індіанському університеті в Блумінгтоні, який тепер носить ім'я Кінсі.

25 серпня 1963 року в місті Новий Ульм (Німеччина) помер Іван Багряний, український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч. Йому вдалося уникнути насильницької смерті від рук чекістів в якійсь із тюрем ДПУ чи в сандармоському урочищі, як того «сподобився» багато хто з його побратимів, але він пройшов усі належні кола пекла, що були уготовані Москвою українській інтелігенції задля її цілковитого знищення. Зрештою, він опинився у вигнанні. Будучи в Німеччині, Багряний написав і свій знаменитий роман «Сад Гетсиманський» – один із перших у світовій літературі творів про сталінський терор та проблему буття людини за тоталітаризму, яскравий зразок реалістичної, публіцистичної, документальної і разом з тим містичної прози.

25 серпня 1963 року в Філадельфії (штат Пенсильванія, США) помер Володимир Дорошенко, український громадсько-політичний діяч, видатний бібліограф, знавець української історії, літературознавець, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч.

25 серпня 1964 року український дисидент Петро Григоренко був позбавлений звання генерал-майора, усіх державних відзнак та пенсії.

25 серпня 1970 року в місті Райнберг (Німеччина) народилася Клаудія Шиффер  німецька топ-модель і акторка.

25 серпня 1984 року в Лос-Анджелесі помер Труман Капоте, відомий американський романіст, драматург театру і кіно, актор; багато його оповідань, романи, п'єси і документальні твори визнані літературною класикою, включаючи новелу "Сніданок у Тіффані" (1958) і документальний роман "Холоднокровне вбивство" (1966). За мотивами творів Трумана Капоте створено понад 20 картин і телепостановок.

25 серпня 1996 року президент України Леонід Кучма підписав указ «Про грошову реформу в Україні», згідно якого з 2 по 16 вересня з обігу було вилучено попередню ерзац-валюту карбованці, натомість введено нову повноцінну валюту - гривню і її соту частину - копійку.

25 серпня 2008 року в ДТП в Київській області загинув Михайло Сирота, український політичний і громадський діяч, один з авторів української Конституції.

25 серпня 2012 року американський роботизований космічний зонд "Вояджер-1", перебуваючи на відстані 122 астрономічних одиниць від Сонця, залишив межі Сонячної системи і першим з літальних апаратів вийшов у міжзоряний простір.

25 серпня 2012 року в місті Цинциннаті (шт. Огайо, США) помер Ніл Армстронг, американський астронавт NASA, льотчик-випробувач, космічний інженер, професор університету, військово-морський льотчик США. Під час місячної експедиції корабля "Apollo 11" саме він, командир корабля, став першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця.

25 серпня 2015 року російський суд виніс вирок у справі українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка, засудивши їх до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-