Календар на всю голову. 25 травня

Календар на всю голову. 25 травня

Укрінформ
Цього дня 1869 року відбулося урочисте відкриття Віденської опери, а 2014 року Президентом України був обраний Петро Порошенко.

25 травня 986 року в місті Шираз, Аббасидський халіфат, помер Абдуррахман ас-Суфі - знаменитий перський астроном і математик, який жив при дворі свого друга еміра Адуд ад-Даула в Ісфахані. Приблизно з 960 року вчений працював в Ширазі. Їм складений зідж "Книга нерухомих зірок", який містить каталог 1017 зірок з докладним описом 48 сузір'їв.

25 травня 1334 року народився Імператор Суко - 3-й Імператор Північної династії Японії.

25 травня 1616 року в місті Флоренція, Італія, народився Карло Дольчі - італійський художник флорентійської школи бароко. В кінці життя живописець зробив зображення своїх персонажів на картинах більш нерухомими і важкими, щоб підкреслити їх релігійність.

Педро Кальдерон де ла Барка
Педро Кальдерон де ла Барка

25 травня 1681 року в Мадриді, Іспанія, помер Педро Кальдерон де ла Барка - видатний іспанський драматург і поет, його твори вважаються одним із вищих досягнень літератури золотого століття. Вибрані п'єси: "Стійкий принц", "Дама-примара", "Відданість Хреста", "Життя - це сон", "Лікар своєї честі", Жахливий чарівний", "Чистилище святого Патріка", "мер Саламеа".

25 травня 1693 року в Парижі, Франція, померла Марі-Мадлен де Лафаєтт - французька письменниця, відома своїм романом "Принцеса Клевська" (1678), надрукованим анонімно.

25 травня 1803 року в Бостоні (шт. Массачусетс, США) народився Ральф Волдо Емерсон - американський есеїст, поет, філософ, пастор, лектор, громадський діяч, один з найвизначніших мислителів і письменників США. В есе "Природа" ("Nature", 1836) він першим висловив і сформулював філософію трансценденталізму. Літератор створив знамениту промову "Американський вчений" ("American Scholar", 1837), яку Олівер Венделл Холмс-старший назвав "інтелектуальною декларацією незалежності". Його філософія піднімала питання особистості, свободи, взаємини духу і природи.

25 травня 1803 року в Лондоні, Велика Британія, народився Едвард Бульвер-Літтон - англійський барон, письменник і політик. Самим знаменитим його романом був "Пелем, або Пригоди джентльмена" (1828), який мав успіх в Європі.

25 травня 1805 року в Бішопуірмуті, Велика Британія, помер Вільям Пейлі - англійський філософ, апологет християнства, який відстоював розумний задум в природі. У своїй роботі "Природна теологія" (1802) стверджував, що подібно до того, як складний годинниковий механізм передбачає існування годинникаря так і організованість і доцільність, що панують у світі, підтверджують існування великого Творця - Бога.

25 травня 1821 року в Варшаві, Польща, народився Микола Гулак - український вчений (математик, історик, філософ, літературознавець), правознавець, громадський і політичний діяч, педагог, публіцист, перекладач.

25 травня 1829 року у Лондоні відбулася прем'єра Симфонії №1 до мінор, оp. 11 - першої симфонії Фелікса Мендельсона для повного оркестру, написана німецьким піаністом і композитором у віці 15 років в 1824 році. Твір було присвячено Лондонському філармонічного товариству.

25 травня 1863 року в місті Данциг (нині - Гданськ, Польща), народився Генріх Ріккерт - німецький філософ, один із засновників баденської школи неокантіанства.

25 травня 1865 року в місті Зоннемайр, Нідерланди, народився Пітер Зееман - голландський фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики (1902).

25 травня 1869 року відбулося урочисте відкриття Віденської опери, побудованої за вісім років за проектом архітектора Августа Зіккарда фон Зіккардсбурга. Перший сезон відкрила оперa-буф в двох актах "Дон Жуан, або Покараний розпусник" ("Don Giovanni ossia Il dissoluto punito"), написана Вольфгангом Моцартом на лібрето Лоренцо да Понте за п'єсою Антоніо де Самори.

25 травня 1879 року в місті Вон (провінція Онтаріо, Канада) народився Вільям Еткен - 1-й барон Бівербрук, англійський політик канадського походження, міністр в уряді Черчілля (1940-1945), видавець, засновник газети "Sunday Express", меценат. Член Таємної ради Великої Британії.

25 травня 1884 року в Парижі, Франція, народився Жан Рішар Блок - французький письменник, драматург, літературний критик, громадський і театральний діяч.

25 травня 1891 року в селі Загаття (нині - Закарпатська область) народився Адальберт Ерделі - український живописець, один з основоположників закарпатської школи живопису, який працював переважно в жанрах портрета, пейзажу, натюрморту.

25 травня 1895 року за аморальну поведінку (примус до содомії) англійський письменник Оскар Вайлд був засуджений лондонським судом до двох років каторжних робіт в Редингській в'язниці.

Сара Бридлав
Сара Брідлав

25 травня 1919 року в Ервінгтоні (Нью-Йорк, США) померла Сара Брідлав (відома як - Мадам Сі Джей Вокер) - одна з національних героїнь США, перша темношкіра мільйонерка, народжена в сім'ї колишніх рабів. У 1906 році темношкіра прачка з Денвера, Колорадо, на ім'я Сара Вокер явила жіночій половині людства одне з найважливіших винаходів - засіб для випрямлення кучерявого негритянського волосся. Система місіс Вокер - прообраз плойки в комплекті зі спеціальним сталевим гребінцем для випрямлення волосся - давала чорним жінкам можливість зробити собі зачіску білого зразка.

25 травня 1926 року в Парижі, Франція, щоб помститися за єврейські погроми на Україні (1918-1920) єврейський анархіст Самуїл Шварцбард застрелив Симона Петлюру - українського військового і політичного діяча, голову Директорії Української Народної Республіки (1919-1920), Головного отамана війська і флоту.

25 травня 1927 року в Нью-Йорку, США, народився Роберт Ладлам - американський письменник, автор багатьох бестселерів, актор і продюсер. Автор романів: "Ідентифікація Борна", "Ультиматум Борна", "Протокол "Сігма", "Попередження Емблера". Його твори перекладені 32 мовами і розійшлися в кількості більше 210 млн екземплярів.

25 травня 1937 року в селі Луб'янка, Київська область, народився Юлій Шелест - український кінокритик, журналіст, дисидент. Працював в газетах "Вечірній Київ", "Сільські вісті", "Старожитності".

Перси Джон Даниель
Персі Джон Даніелл

25 травня 1946 року в місті Шеффілд, Англія, помер Персі Джон Даніелл - британський математик, який розробив узагальнену теорію інтегрування і диференціювання.

Клаус Майне
Клаус Майне

25 травня 1948 року в Ганновері, Німеччина, народився Клаус Майне - німецький музикант, вокаліст німецької поп-рок-групи "The Scorpions". Він брав участь у записі всіх альбомів квінтету, незважаючи на те, що увійшов до складу лише через чотири роки після заснування. Разом з Рудольфом Шенкером, Клаус Майне, виступали авторами більшості пісень групи, в тому числі найбільш успішної пісні групи - "Wind Of Change". У 2006 році він зайняв 22-е місце в рейтингу "100 кращих метал-вокалістів всіх часів" за версією американського журналу "Hit Parader".

25 травня 1951 року в Юніверсіті, США, народився Боб Гейл - американський сценарист, продюсер, режисер, актор. Він написав сценарії до стрічок - трилогія "Назад в майбутнє", "Я хочу тримати тебе за руку", "Вживані автомобілі", "Порушення кордонів", "Траса 60".

25 травня 1960 року в Києві помер Лев Спасокукоцький - український композитор і педагог. У 1945 році він закінчив Київську консерваторію по класу композиції у Бориса Лятошинського і в ній же почав викладати композицію, аналіз музичних творів. У 1951 році він захистив кандидатську дисертацію на тему "Жанр кантати в творчості українських радянських композиторів".

25 травня 1963 року в місті Скарборо, Канада, народився Майк Майєрс - канадський актор, сценарист, продюсер, режисер. Вибрані кіноролі: "Студія 54", "Безславні виродки", "Таємниця Аляски", "Вигляд зверху краще".

25 травня 1965 року в місті Хелена (шт. Арканзас, США) помер Сонні Бой Вільямсон II - американський блюзовий співак, який прославився майстерною грою на гармоніці. Він виступав з багатьма зірками блюзу, вів радіошоу, записав кілька відомих пісень, які в майбутньому виконували інші музиканти. Найбільш успішною була композиція "Do not Start Me Talkin", що досягла третього місця в національному R&B хіт-параді (1955).

25 травня 1968 року на етикетці "Decca" британська група "The Rolling Stones" випустила 14-й сингл-диск "Jumping Jack Flash"/"Jumping Jack Flash".

25 травня 1973 року в Києві відкрився I Всесоюзний фестиваль мистецтв "Київська весна".

25 травня 1977 року в США відбулася прем'єра кіносаги "Зоряні війни: Епізод 4 - Нова надія" ("Star Wars") режисера Джорджа Лукаса. Масштабна картина з бюджетом в $11 млн забрала сім премій "Oscar" і заробила в світовому прокаті $460 млн. Початок легенди було покладено.

25 травня 1978 року британський композитор, гітарист, вокаліст, один з лідерів групи "Pink Floyd" Девід Гілмор випустив сольний диск "David Gilmour".

25 травня 1983 року в світовий прокат вийшов фільм "Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая" ("Star Wars: Episode VI - Return оf Тhe Jedi") режисера Річарда Марквенда. У 1984 році стрічка отримала статуетку "Oscar" в номінації "За особливі досягнення".

25 травня 1983 року хітом №1, згідно журналу "Billboard" стала диско-пісня "Flashdance (What А Feeling)" у виконанні Ірени Кара.

25 травня 1984 року в місті Афіни, Греція, народився Костас Мартакіс - грецький співак і модель.

25 травня 1986 року трансляцію глобального благодійного рок-концерту "Live Aid", організованого співаком Бобом Гелдофом 13 липня 1985 року, подивилося 30 млн чоловік.

25 травня 1991 року у Львові померла Віра Свєнціцька - мистецтвознавиця, діячка Української військової організації та Організації українських націоналістів.

25 травня 1996 року в Києві на Михайлівській площі відновлений і відкритий пам'ятник княгині Ользі, св. Андрію Первозванному, просвітителям Кирилу і Мефодію. Споруджений в 1911 році за проектом скульптора Івана Кавалерідзе, він був зруйнований в 1919 році.

25 травня 1996 року в місті Кошице на рекордну відстань - 8,2 м словак Ю. Барбарич простягнув 327-тонний потяг.

25 травня 1997 року шріланкієць А. Джоакім встановив світовий рекорд, простоявши на одній нозі 76 годин 40 хвилин.

25 травня 2001 року в Сан-Франциско, Каліфорнія, з'явився новий вид палива для автомобілів - фруктовий бензин.

25 травня 2003 року в Голлівуді, Каліфорнія, на знаменитій кіностудії "Universal Pictures" відкрився парк розваг "Shrek" в чотирьох вимірах", присвячений персонажам з суперпопулярного анімаційного фільму "Шрек" (2001) режисерів Ендрю Адамсона і Вікі Дженсона.

25 травня 2004 року Фонд Бріжіт Бардо - колишньої зірки французького кіноекрану, яка кілька років тому присвятила себе захисту прав тварин, допоміг викупити 24 бурих ведмедів у болгарських циган.

25 травня 2006 року на аукціоні "Sotheby's" в Нью-Йорку картину "Коріння" (1943; полотно, олія, 30,5x49,9 см), автопортрет мексиканської художниці Фріди Кало, продали за $5,62 млн.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

25 травня 2014 року в зв'язку з відстороненням Віктора Януковича з посади на позачергових виборах Президентом України був обраний Петро Порошенко.

25 травня 2014 року в Варшаві, Польща, помер Войцех Ярузельський - польський військовий і державний діяч, генерал армії, міністр національної оборони Польської Народної Республіки (1968-1983), Голова Ради Міністрів ПНР (1981-1985), Перший секретар ЦК Польської об'єднаної робочої партії (1981-1989), Голова Військового Ради національного порятунку (1981-1983), Голова Державної Ради ПНР (1985-1989), другий Президент ПНР (1989) і перший Президент посткомуністичної Республіки Польща (1989-1990).

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-