Календар на всю голову. 20 січня

Календар на всю голову. 20 січня

Укрінформ
Цього дня в 1969 році республіканець Річард Ніксон став 37-м президентом США, а в 1986 - уклали угоду про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш  

20 січня 1265 року Симон де Монфор, 6-й граф Лестер, вперше скликав на сесію англійський виборний парламент. Парламент Великої Британії вважається найстарішим у світі. Майновий ценз на парламентських виборах в графствах був однаковим по країні: голосувати могли ті, хто володів ділянкою, яка приносила щорічну ренту в 40 шилінгів. У містах майновий ценз розрізнявся, різні міста мали різні правила.

20 січня 1600 року зібралося інквізиційне судилище для остаточного вирішення справи італійського монаха-домініканця Джордано Бруно. Суд визнав його винним в єресі, і папа Климент VIII схвалив рішення конгрегації, ухваливши передати брата Джордано в руки світської влади.

20 січня 1661 року на базі братської школи ордена єзуїтів, після неодноразових клопотань, король Ян ІІ Казимир підписав диплом, що надавав єзуїтській колегії у Львові «гідність академії і титул університету» з правом викладання всіх тодішніх університетських дисциплін, присудження вченим ступенів бакалавра, ліценціата, магістра і доктора. Так був заснований університет Казимира (нині - Львівський національний університет імені Івана Франка).

Фото: lnu.edu.ua
Фото: lnu.edu.ua

20 січня 1666 року в Парижі, Франція, померла Анна Австрійська - королева Франції, дружина Людовика XIII, дочка іспанського короля Філіпа III, ерцгерцогиня Австрійська, регентша при малолітньому синові Людовика ХIV.

20 січня 1790 року в Херсоні помер Джон Говард - англійський юрист, філантроп і перший в Англії тюремний реформатор, дослідник масових інфекційних захворювань в Європі.

20 січня 1813 року в місті Веймар, Німеччина, помер Крістоф Мартін Віланд - німецький письменник, найбільший поет і ідеолог німецького рококо, видавець першого в Німеччині журналу літератури і мистецтва «Німецький Меркурій» («Der Deutsche Merkur»).

20 січня 1841 року в місті Жамберк (Богемія, Чешська республіка) народився Едуард Алберт - чеський хірург і публіцист, професор університету, популяризатор чеської поезії, перекладач і поет.

20 січня 1875 року в Барбізоні, Франція, помер Жан-Франсуа Мілле - французький художник, один із засновників Барбізонської школи. Мальовнича майстерність, прагнення без прикрас показати сільське життя, поставили Франсуа Мілле в один ряд з барбізонцями і художниками реалістичного напряму, які працювали в другій половині XIX ст.

«Картопляне поле», Бостонський музей образотворчих мистецтв, США
«Картопляне поле», Бостонський музей образотворчих мистецтв, США

20 січня 1884 року в шт. Нью-Джерсі, США, народився Абрахам Мерріт - американський письменник, журналіст і редактор. Його твори, написані зазвичай в жанрі фантастики про загублені цивілізації або містичного детективу, користувалися величезною популярністю і дуже вплинули на багатьох наступних письменників - в тому числі, на Говарда Лавкрафта, Джека Вільямсона, Фріца Лайбера, Лайона Спрег де Кампа, Рея Бредбері та ін.

20 січня 1893 року шотландський фізик і хімік Джеймс Дьюар вперше продемонстрував на публічній лекції винайдену ним посудину з вакуумними стінками. Вакуумна колба виявилася настільки ефективна для теплоізоляції, що дозволила зберігати гази в рідкому стані протягом тривалого періоду, це дозволило вивчити її оптичні властивості. Дьюар не отримав прибутку від широкого впровадження своєї вакуумної посудини - він програв судову справу проти компанії «Термос», яка отримала патент на його винахід.

20 січня 1895 року у Львові помер Омелян Партицький - український галицький вчений-мовознавець, етнограф, історик, педагог, громадський діяч.

20 січня 1898 року в місті Шабац, Королівство Сербія, помер Коста Абрашевич - сербський поет. Родоначальник сербської пролетарської літератури. Національний поет Македонії.

Фото: sr.wikipedia.org
Фото: sr.wikipedia.org

20 січня 1900 року в місті Брентвуд, Англія, помер Джон Раскін - англійський письменник, художник, теоретик мистецтва, літературний критик і поет, член Арундельского суспільства. Зробив великий вплив у розвитку мистецтвознавства та естетики другої половини XIX - початку XX ст. Як теоретик мистецтва, він доклав зусиль для зміцнення позицій прерафаелітів, а також сильно вплинув на антибуржуазний пафос руху. Крім того, він відкрив для сучасників Вільяма Тернера - живописця і графіка, майстра пейзажного живопису.

20 січня 1904 року у Відні, Австрія, помер Фердинанд Манліхер - австрійський інженер, зброяр, конструктор магазинної і автоматичної гвинтівки та автоматичного пістолета. До 1886 року служив головним інженером Північної залізниці імператора Фрідріха, а в 1878 році став інженером-зброярем фірми «Остеррайхіше Ваффенфабрік-Гезельшафт». Його ім'ям названа гвинтівка Манліхера.

20 січня 1918 року в селі Введенка, Липецька область, народився Олександр Шалімов - український хірург, один із засновників української хірургічної школи. Доктор медичних наук, професор, член АН УРСР, член Академії медичних наук України. Герой соціалістичної праці, Герой України. Член міжнародної спілки хірургів, Асоціацій хірургів Австрії, Німеччини, Росії, України. Член Академії медичних наук України та Нью-Йоркської академії наук. Організував Київський науково - дослідний інститут клінічної та експериментальної хірургії НАМН України (нині - ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова» НАМН України).

20 січня 1920 року в Ріміні, Італія, народився Федеріко Фелліні - видатний італійський кінорежисер. Володар п'яти премій «Oscar» і «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю. Він створив дивовижні картини: «Дорога», «Солодке життя», «Вісім з половиною», «Ночі Кабірії», «Казанова Фелліні», «Амаркорд», «Джинджер і Фред», «Репетиція оркестру», «І корабель пливе» та ін.

20 січня 1925 року в місті Гранада, Нікарагуа народився Ернесто Карденаль - геніальний поет, письменник, літературний критик. Християнський соціаліст, єзуїтський, потім - траппістський священик, великий теоретик теології звільнення. Міністр культури Нікарагуа (1979-1987). Лауреат іберо-американської премії поезії імені королеви Софії.

20 січня 1930 року в місті Глен Рідж (шт. Нью-Джерсі, США) народився Базз Олдрін - американський авіаційний інженер, полковник ВПС США у відставці і астронавт НАСА. Він виконував обов'язки пілота місячного модуля корабля місії «Аполлон-11», який вчинив першу в історії пілотовану посадку на Місяць, і став другою людиною, що ступила на Місяць - через 20 хвилин після командира місії Ніла Армстронга, який 20 липня 1969 року ступив на поверхню місяця.

20 січня 1942 року в селі Капітанівка, Одеська область, народився Анатолій Євдокименко - український музикант, керівник ансамблю «Червона рута». Народний артист України. Чоловік Софії Ротару.

20 січня 1943 року в місті Вінніпег, Канада, де проживала велика українська діаспора, вийшов перший номер газети «Українське слово».

20 січня 1945 року в місті Вашингтон, округ Колумбія, відбулася інавгурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.

Фото: FOX PHOTOS
Фото: FOX PHOTOS

20 січня 1945 року в селі Ріпинці, Тернопільська область, народився Богдан Іваноньків - український діяч культури, диригент. Народний артист України. У 1992-1994 рр. він служив диригентом Тернопільської обласної філармонії, з 1994 року в ТДПУ (нині – Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка (ТНПУ) - старший викладач кафедри вокально-хорових дисциплін, з 1999 року - керівник студентської хорової капели, доцент.

20 січня 1946 року після чергового конфлікту з приводу розширення військового бюджету Шарль де Голль залишає пост глави уряду.

20 січня 1946 року в місті Міссула (Монтана, США) народився Девід Лінч - американський кінорежисер, сценарист, продюсер, актор, монтажер, оператор, художник, композитор. Культовими стали його картини: «Твін Пікс», «Малхолленд Драйв», «Загублене шосе», «Людина-Слон», «Проста історія», «Синій оксамит» та ін. Призами Каннського кінофестивалю були відзначені дві його картини - «Дикі серцем» (1990) і «Малхолленд Драйв» (2001).

20 січня 1946 року на острові Тринідад, Південна Америка, народився Джиммі Чамберс - музикант, вокаліст британської поп-групи «Londonbeat». Він починав, як бек-вокаліст у Пола Янга.

20 січня 1950 року в Нью-Йорку, США, народився Пол Стенлі - музикант, ритм-гітарист і вокаліст рок-групи «Kiss». Разом з Джином Сіммонсом вони стали засновниками команди, авторами і співавторами більшості хітових композицій: «Rock And Roll All Night», «Detroit Rock City», «I Was Made For Lovin 'You», «I Want You», «Love Gun» , «Creatures Of The Night», «Crazy Crazy Nights», «Forever» і багатьох інших.

20 січня 1958 року в місті Санта-Моніка (Каліфорнія, США) народився Лоренцо Ламас - американський кіноактор, продюсер, режисер. Вибрані кіноролі: «Бріолін», «Ренегат», «Безсмертний», «Фехтувальник».

20 січня 1960 року в місті Атланта (Джорджія, США) народився Вільям Райт - американський розробник і дизайнер комп'ютерних ігор, засновник компанії з розробки ігор «Maxis», а пізніше - і компанії «Syntertainment». Отримав найбільшу популярність як початковий дизайнер популярних комп'ютерних ігор «SimCity», «The Sims» і «Spore».

20 січня 1961 року після інавгурації 44-річний демократ Джон Кеннеді, обраний 8 листопада 1960 року, став 35-м президентом США, наймолодшим серед своїх попередників і першим католиком на цій посаді. Кеннеді з мінімальною перевагою переміг свого конкурента - колишнього віце-президента республіканця Річарда Ніксона.

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

20 січня 1965 року в Лондоні, Велика Британія, народилася Хезер Смол - вокалістка британської групи «M People». У 2000 році співачка випустила дебютний альбом «Proud».

20 січня 1965 року в місті Палм-Спрінгз (Каліфорнія, США) помер Алан Фрід - американський диск-жокей. Вважається, що саме він ввів термін «рок-н-рол» в 1951 році. В 1952 році був одним з організаторів концерту «Moondog Coronation Ball» в місті Клівленд, Огайо, який називають першим у світі рок-н-рольним концертом. У 1959 році кар'єра ді-джея припинилася після звинувачення в грошових махінаціях і слухань в Конгресі про підкупи посадових осіб.

20 січня 1969 року республіканець Річард Ніксон став 37-м президентом США, змінивши на цій посаді колишнього віце-президента в адміністрації Джона Кеннеді демократа Ліндона Джонсона, який став президентом після вбивства Кеннеді в 1963 році.

Источник: poradumo.pp.ua
Джерело: poradumo.pp.ua

20 січня 1971 року в місті Фродшем (Чешир, Англія) народився Гері Барлоу - англійський вокаліст, учасник британського бойзбенду «Take That». В 2012 році був нагороджений орденом Британської імперії.

20 січня 1984 року в місті Акапулько, Мексика, помер Джонні Вайссмюллер - американський спортсмен-плавець, п'ятиразовий олімпійський чемпіон, а також найвідоміший виконавець ролі Тарзана.

20 січня 1986 року президент Франції Франсуа Міттеран і прем'єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер уклали угоду про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.

20 січня 1993 року в Толошнє, Швейцарія, померла Одрі Хепберн - американська актриса. Вона знялася в картинах: «Сніданок у Тіффані», «Війна і мир», «Моя прекрасна леді», «Як украсти мільйон», «Дитяча година», «Історія черниці» та ін. В останній період життя актриса була Спеціальним послом ЮНІСЕФ. Її нагородили статуеткою «Oscar» за найкращу роль в картині «Римські канікули» (1954).

Джерело: flashbak.com
Джерело: flashbak.com

20 січня 1996 року в місті Дарієн (Коннектикут, США) помер Джері Малліген - американський джазовий саксофоніст, композитор, аранжувальник, один із засновників стилю «кул-джаз». Він сприяв зрівнюванню баритона в правах з іншими представниками сімейства використовуваних в джазовій музиці саксофонів. В кінці 1970-х рр. соліст виступав з класичними симфонічними оркестрами, в 1980-і рр. - він з'являвся на європейських джазових фестивалях.

20 січня 1998 року з невеликою перевагою Вацлав Гавел повторно виграв президентські вибори в Чехії.

20 січня 1999 року в місті Юнгставн (шт. Огайо, США) померла Марія Сокіл (Рудницька) - українська оперна співачка (сопрано). Вона була солісткою оперних театрів Харкова та Києва, а в 1932-1937 рр. виступала в оперних театрах, як солістка симфонічних концертів у Львові, Варшаві, Празі, Відні, Берліні та ін. У 1937-1938 рр. вокалістка концертувала в США і Канаді. З початком II Світової війни разом з чоловіком, композитором і диригентом Антоном Рудницьким вона залишилася в США.

20 січня 2002 року через 31 рік після першого сходження на вершину хіт-парадів піднялася пісня «My Sweet Lord» Джорджа Харрісона та очолила чарти. На думку оглядача журналу «Rolling Stone» Ніла Страусса пісня «My Sweet Lord» «стала єдиною кришнаитскою піснею, що досягла вершини хіт-парадів» тому, що «вона була такою солодкою і заколисуючою, що ви могли підспівувати їй не замислюючись над її текстом».

20 січня 2002 року в Києві помер Іван Карабиць - український композитор, диригент, музично-громадський діяч. Народний артист України. У 1968-1975 рр. він служив диригентом Ансамблю пісні і танцю, а в 1989-2001 рр. був музичним директором міжнародного фестивалю КиївМузикФест. Професор Національної музичної академії України, член Національної комісії з питань культури при ЮНЕСКО.

20 січня 2009 року 44-м президентом Сполучених Штатів став Барак Обама - перший темношкірий президент США.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

20 січня 2016 року в місті Марсель, Франція, померла Едмонда Шарль-Ру - французька письменниця, журналістка, екс-президент Гонкурівської академії. З 1948 року вона працювала в журналі «Vogue»: спочатку - хронікером, а з 1954 року - головним редактором. Під її керівництвом глянець докорінно змінився, як зовні, так і внутрішньо. Вона залучила до співпраці відомих письменників, фотографів, модельєрів, але в 1966 році покинула видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-